АКТУАЛЬНО

«Для того щоб змінилася ситуація в Україні, мусить змінитися свідомість людей», - Екзарх Донецький

П'ятниця, 27 березня 2015, 21:54
26-27 березня 2015 року Божого в м. Запоріжжя проходив Єпархіальний собор Донецького екзархату «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом». У Соборі взяли активну участь духовенство та миряни з усіх парафій екзархату.

Праця Собору розпочалася Архиєрейською Божественною Літургією, яку очолив владика Степан (Меньок), Екзарх Донецький. У своїй проповіді владика закликав кожного священика, кожну богопосвячену особу доносити Слово Боже до умів та свідомості наших вірних, до осіб, які доручені нашій душпастирській опіці. «Для того, щоб змінилася ситуація в Україні, - зауважив Екзарх - мусить змінитися свідомість людей. Ми не можемо бути нейтральними та байдужими, але ми сьогодні, зважаючи на ці складні політичні, економічні та соціальні обставини життя нашої держави, повинні обрати лінію Христа, тобто Слово Боже, яке здатне об’єднати наших людей, в нашому Екзархаті, незважаючи на різні ідеології, які часто маніпулюють людською свідомістю. Саме Слово Боже є тією платформою та плацдармом, який здатний об’єднати людей, які довірені Богом нашій душпастирській опіці».

Відкриваючи Собор, владика коротко окреслив мету та наголосив на важливості Єпархіального Собору у житті Церкви.

У своїй першій доповіді отець мітр. Василь Пантелюк «Милосердна рука Церкви допомоги потребуючим людям через БФ «Карітас» розкрив основні пріоритети благодійної діяльності в сучасних обставинах життя Донецького екзархату. «Ми допомагаємо усім потребуючим особам, - зауважив священик, - незважаючи на національність чи походження, незважаючи на політичну чи релігійну приналежність».

У наступній доповіді «Катехитичне навчання як одна з головних, визначальних та пріоритетних умов розвитку живої парафії», с. Єроніма Вовчак, СНДМ, закликала подолати всякі стереотипи релігійності та через катехитичне навчання в парафіях створити «живу» духовність, яка би стала визначальним фундаментом у побудові християнської свідомості, буття та ідентичності у цілій Христовій Церкві. Монахиня за допомогою відеослайдів поділилася особистим досвідом праці у м. Донецьку, вказавши та виокремивши усі позитивні елементи катехитичної праці у «живому» розвитку парафіяльної спільноти.

Отець мітр. Петро Крініцкий у доповіді «Головні та визначальні механізми місійності у контексті формування живої парафії» поділився з усіма учасниками Собору власним досвідом та особистим пережиттям щодо побудови та формування «живих» спільнот та парафій у Запорізькій області. Священик окреслив багато яскравих прикладів: як за допомогою кропіткої праці священика з кожною окремою особою, можна за короткий час досягнути великих результатів у будівництві Церкви Христової. «Ми повинні усвідомити, - звернувся отець Петро до учасників Собору, - що жодна місія, жодна місійна діяльність не є фанклубом одного священика. У центрі завжди є Христос, а всі ми збираємося навколо нього».

У наступній доповіді Собору «Специфіка душпастирського служіння на окупованих тереторіях», отець Іван Талайло охарактеризував особливості священичого служіння у м. Донецьку. «Ми священики, – зауважив отець, – незважаючи на свої внутрішні переконання, повинні надавати душпастирську опіку особам різних політичних поглядів та ідеологій».

Референт Бюро УГКЦ з питань екології у Донецькому екзархаті у доповіді «Відповідальність за створіння як важлива складова для оживлення парафіяльної спільноти» окреслив екологічні шляхи розвитку суспільства за посередництвом Церкви. «Ми повинні бути голосом совісті, – зауважив екореферент, - задля збереження Богом сотвореного світу».

 Після кожної доповіді були тривалі дискусії, священики та вірні давали свої пропозиції, як оживити парафіяльне життя, ділилися досвідом. Опісля всі учасники почали роботу в шістьох групах, під час якої кожен мав можливість внести свої пропозиції для оживлення парафіяльного життя. Підсумки роботи в групах були озвучені у формі пропозицій керівниками груп.

Завершився Собор прийняттям резолюції та молитвою «Боже великий, єдиний».

Максим Кролевський, координатор Донецького екзархату

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next