АКТУАЛЬНО

Дні богопосвяченого життя в Івано-Франківську

Понеділок, 17 лютого 2014, 12:02
В Івано-Франківську протягом трьох днів, 13-15 лютого, з благословення Митрополита Володимира (Війтишина) пройшли Дні богопосвяченого життя. Загалом у цих днях взяло участь понад 100 богопосвячених осіб. Такі зустрічі членів всіх спільнот богопосвяченого життя, присутніх на території архиєпархії, відбуваються вже декілька років поспіль. Їх організатором виступає Комісія у справах монашества, яку з 2009 року очолює о. Йосафат Бойко, ВС, він же синкел архиєпархії у справах монашества.

«Мета проведення цих зустрічей є подвійна: по-перше, прагнемо організувати богопосвячених осіб і створити їм нагоду для спільних молитовних зустрічей, спілкування та взаємопізнання; бачимо, що кожного року спільноти стають більше відкритими для взаємного спілкування та ділення своїми дарами та талантами. По-друге, прагнемо показати Церкві і вірним, а також і суспільству в цілому, що існує такий особливий спосіб життя, посвяченого Богові, і що монахи, ченці, чи богопосвячені особи, - це не ангели, а звичайні люди, які, відчувши в собі поклик  до іншого способу життя, вибрали цей стан і посвятилися Богові, Церкві і людям», - наголосив о. Йосафат.

Ці дні передують празнику Стрітення Господнього, який є «професійним» Днем богопосвячених осіб, бо ще в 1997 році блаженний Папа Іван Павло ІІ у це свято встановив Всесвітній день богопосвяченого життя, дбаючи, щоб уся Церква глибше задумалася над цим даром.

Щороку зустрічі відбуваються при різних монаших домах, а завершуються святкування в архикатедральному соборі Воскресіння Христового урочистою Божественною Літургією. Першого дня зустріч проходила в отців василіан у храмі Христа-Царя, на чолі з ігуменом о. Йосафатом Фітелем. Вечірню та Святу Літургію очолив о. Йосафат Бойко, наголосивши у проповіді на цінності монашого покликання і на важливості бути вдячними Богові за дар святого покликання. По відправі о. Микола Микосовський, ЧСВВ, розказав про чернечу спільноту у навчанні св. Василія Великого, а о. Володимир Палчинський, ЧСВВ, поділився своїми спогадами про чернече життя у підпіллі.

Наступного дня зустріч продовжилася в монастирському храмі Святих Кирила і Методія, яким опікуються отці Згромадження Воплоченого Слова. Святу Літургію та Вечірню з литією очолив о. Йосафат Бойко, настоятель цієї парафії. Він нагадав усім присутнім про обов’язок, який накладає на монашество сам Ісус Христос «бути світлом для світу» і «не любити те, що у світі». Про місійність монашества розповідав о. Йосафат Мощич, МТСАА, а сестри чернечої родини Воплоченого Слова всім представили вертепне дійсно «Цар Миру». Спільна розколяда дала всім нагоду для взаємного спілкування та радості. Також о. Йосафат Бойко, ВС кожній спільноті вручив по кілька примірників документа Церкви «Місійність монашества УГКЦ», який нещодавно підготувала до друку Патріарша комісія у справах монашества.

Завершилися Дні богопосвяченого життя Святою Літургією в архикатедральному соборі Воскресіння Христового, яку очолив Митрополит Володимир у спіслужінні з настоятелями чоловічих спільнот богопосвяченого життя. По відправі Митрополит подякував всім присутнім посвяченим особам за їхнє служіння Богові і Церкві.

фоторепортаж

Комісія у справах монашества

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next