АКТУАЛЬНО

Дні постійного формування провели в Згромадженні сестер Воплоченого Слова

Понеділок, 31 січня 2022, 13:06
З 24 до 28 січня в Згромадженні служебниць Господа і Діви Марії з Матара в Україні відбулися чергові Дні постійного формування, які цьогоріч були присвячені головно вивченню постаті великого патріарха, кардинала УГКЦ Йосифа Сліпого.

Для цього серед спільнот Згромадження СГДММ були розподілені теми для доповідей, взяті з 18 томів Творів кардинала Йосифа. Розпочали ці дні формування конференціями отця Матея Гавриліва, ЧСВВ, який увів нас у тему мучеництва в трьох аспектах: богословському, історичному в межах УГКЦ та практичному, виходячи з власного доробку у процесі беатифікації українських новомучеників. Іншим доповідачем на тему з’яви Фатімської Богородиці та Її попередження про переслідування мучеників ХХ століття став отець Гонсальо Руїз (ЗВС), який, маючи за основу тлумачення кардинала Рацінгера, наголосив, що на об’явленій Богородицею горі були також і українські мученики – жертви комуністичного режиму, які долучаються до відкупительної жертви Христа через таїнство сопричастя містичного Тіла Церкви.

Недаремно наші дні формування розпочалися темою українських мучеників, бо, як зазначає наш засновник – о. Карлос Буела: «Митрополит Шептицький та кардинал Йосиф Сліпий – люди незламної віри та палкої любові, які зуміли сформувати народ у великій вірності Ісусу Христу і у витонченій любові аж до мучеництва». Отож, щоб зрозуміти шлях формування українського народу, який став запорукою витривалості і єдності в Христі аж до смерті, метою цих днів було поглиблення та всебічне вивчення (або принаймні спонука до подальшого його здійснення) постаті кардинала Й. Сліпого, його світогляду та критеріїв щодо: виховання духовенства, інтелектуального формування, яке має за основу вчення св. Томи Аквінського, душпастирського напрямку праці з різними верствами населення, культурної просвіти народу та інших масштабних проєктів майбутнього Української незалежної Церкви та держави. Серед запрошених доповідачів особливо відзначаємо владику Гліба Лончину, який є правдивим свідком і дійсним учнем патріарха Сліпого. Детальні розповіді та пережиті свідчення владики доповнили наше пізнання досвідом, який неможливо знайти  навіть в Opera Omnia Kyr Josephi.

Ще одним гостем під час Днів формування став диякон Володимир Рудий (ЗВС), який збагатив нас темою, яку він поглиблює та особливо вивчає, – «Схоластика у творах Й. Сліпого». У вступній частині доповіді диякон роз’яснив зв’язок Згромадження з постаттю Сліпого і наш обов’язок продовжити формування, відповідно до поглядів кардинала. Однією із наймасштабніших тем був погляд Йосифа Сліпого на Церкви Сходу, які піднімалися на різних з’їздах та конгресах. Отець Андрій Вівчар, який здобув свою освіту у Папському східному інституті на факультеті східного канонічного права, зумів передати загальну картину всього різноманіття Східних Церков не лише часів Й. Сліпого, але включно з актуальною ситуацією кожної Церкви зокрема.

Дякуємо Богові за дар Згромадження, яке надає нам можливість постійного формування, за дар приналежності до УГКЦ – однієї з найбільших католицьких Східних Церков та найбільше – за вірність і витривалість кожного мученика української землі та української Церкви, які безпосередньо, а ми – через них, завдячуємо таким велетам України і світу, вірним друзям Христовим, великим святим нашого народу і УГКЦ – митрополитові А. Шептицькому та кардиналові Йосифу Сліпому.  

Пресслужба  сестер контемплятивного монастиря Святої Софії, м. Бурштин


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next