АКТУАЛЬНО

До Перемишлян провели III Всеукраїнську прощу духовенства УГКЦ

Четвер, 15 травня 2014, 11:13
14 травня 2014 року священики УГКЦ взяли участь у третій Всеукраїнській прощі до Перемишлян. Богослужіння цього року очолив владика Василь (Семенюк), Архиєпископ і Митрополит Тернопільсько-Зборівський, у співслужінні з владикою Ігорем (Возьняком), Архиєпископом і Митрополитом Львівським, владикою Василем (Івасюком), Єпархом Коломийсько-Чернівецьким, владикою Тарасом (Сеньківим), Апостольським адміністратором Стрийської єпархії, владикою Йосафатом (Говерою), Екзархом Луцьким, та численним духовенством з усіх єпархій УГКЦ.

Проща розпочалася Молебнем до блаженного священномученика Омеляна Ковча в храмі Святого Миколая, у якому блаженний душпастирював. Відтак присутні вирушили процесійною ходою до пам’ятника Омелянові Ковчу, де був зачитаний іспит сумління блаженного, після чого слово мав о. Степан Батрух, парох греко-католицької парафії в Любліні.

Священик зупинився на основних моментах біографії блаженного, звернувши увагу на те, що життя о. Омеляна Ковча є «сумлінням людськості, яке кричить з безодні брехні», оскільки він захищав людей в екстремальних умовах шовінізму та расизму, ішов проти течії, не зважаючи на наслідки для себе. Ієрей пригадав останній лист блаженного, в якому він закликає до молитви за катів та злочинців, «бажаючи таким чином охоронити людство від отрути ненависті». Священик зазначив, що сьогодні ми також вклоняємося усім, хто і тепер жертвує собою задля інших.

Далі учасники прощі взяли участь у Божественній Літургії в храмі Святого Володимира і блаженного священномученика Омеляна Ковча. У проповіді владика Василь (Семенюк) наголосив, що мученики засвідчили істинність вчення Церкви і були тими, на кому здійснилося пророцтво Христа: «Переслідували Мене, переслідуватимуть і вас». Владика Василь запропонував присутнім священикам, щоб на основі душпастирського служіння Омеляна Ковча подумати про власну готовність служити іншим в різних обставинах: у тих парафіях, куди покличе Господь, бути капеланом для військових в умовах війни, мати відкритими власні доми для потребуючих, дбати про піднесення з руїни своєї держави. Єпископ закликав присутніх священиків бути душпастирями всюди, подібно як і блаженний Омелян, який не відмовився від свого служіння навіть перебуваючи в концтаборі.

Наприкінці Літургії присутні помолилися за мир в Україні і за вірних УГКЦ на теренах Східної і Центральної України. Богослужіння супроводжували співом хори студентів семінарій УГКЦ.

Ця проща вже є третьою за порядком щорічною прощею духовенства УГКЦ до Перемишлян, починаючи з 2012 року.

фоторепортаж

Прес-служба Стрийської єпархії

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next