zaxid.net/article/75965/." />
АКТУАЛЬНО

Документальні підтвердження перешкоджанню капеланській праці у Львівському військовому виші публікує zaxid.net

Вівторок, 05 жовтня 2010, 11:59
Останнім часом керівництво Академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного у Львові змушують пояснювати підстави для служіння капеланів від УГКЦ у храмі Архистатига Михаїла, що знаходиться на території військового вишу. Документальні підтвердження цього публікує інтернет-видання «Захід.нет» у статті «У «русский мир» - хрестом, мечем і держбюджетом» zaxid.net/article/75965/.
Останнім часом керівництво Академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного у Львові змушують пояснювати підстави для служіння капеланів від УГКЦ у храмі Архистатига Михаїла, що знаходиться на території військового вишу. Документальні підтвердження цього публікує інтернет-видання «Захід.нет» у статті «У «русский мир» - хрестом, мечем і держбюджетом» zaxid.net/article/75965/.


Як зауважує видання, пояснення керівництва Академії про те, що «храм не є власністю жодної церкви, бо перебуває у держвласності,  благословляли його ієрархи УГКЦ, УПЦ, УПЦ КП, УАПЦ і РКЦ, і вони ж приходять на присягу, а правлять греко-католики, бо вони свого часу зголосилися власними силами привести колишній клуб військового училища до стану сакральної споруди, але храм відкритий усім конфесіям», не переконали скаржників. Представники компартії вимагають представити копії звернень військовослужбовців і членів їх сімей з проханням надати їм можливість «відвідувати храм та справляти культові обряди тієї чи іншої конфесії та території академії»:

У той самий час, видання вбачає вибіркове ставлення по відношенні до капеланства різних конфесій з боку теперішньої влади. «Кожен, хто проїжджав улітку Одесою, міг помітити ось такий рекламний щит: «По благословению Высокопреосвященнейшего Агафангела, митрополита Одесского и Измаильского, восстанавливается действующий храм, построенный 1902 г. и освященный Владыкой Агафангелом в январе 2006 г. во имя святых равноапостольных Кирилла и Мефодия, учителей словенских. В храме постоянно проводятся богослужения», - наводить світлини білборду, який височіє перед корпусами відновленого Військового інституту в Одесі: 


«Чомусь ні одеський білборд Агафангела, ні те, що новоприбулих курсантів на урочистій лінійці в Одесі він благословляв одноосібно, не зацікавило ні наглядові інстанції, ні депутатів від КПУ», - пише «Захід.нет». Нагадаємо, що у травні цього року Митрополит Одеський та Ізмаїльський УПЦ МП Агафангел написав відкритого листа Віктору Януковичу  з проханням повернути зі Львова до Одеси Академію сухопутних військ. Потребу у поверненні вишу до Одеси православний владика мотивував небезпекою «окатоличення» у Львові майбутніх офіцерів  та тим, що на території навчального закладу діє храм, у якому править греко-католицький священик. З 1 вересня частина курсантів вишу бала переведена на навчання до Одеси. Також видання пригадує нещодавнє Синодальне звернення єпископів УГКЦ до Президента України  із закликом не допустити розпалювання в Україні релігійної ворожнечі, міжконфесійної нетолерантності та обмеження конституційних прав громадян за ознаками релігійних переконань.  Воно було спричинене офіційною заявою, що її  1 вересня цього року з благословення Владики Одеського та Ізмаїльського Агафангела оприлюднила прес-служба Одеської єпархії Української Православної Церкви у єдності з Московським Патріархатом. У своїй заяві місцеве представництво УПЦ закликало владу не допустити будівництва в Одесі греко-католицького храму. «Президент Янукович  до нарікань греко-католицьких ієрархів таки дослухався. Тепер митрополит Агафангел "відбуватиме покарання" першим номером списку Партії регіонів до Одеської облради», - резюмує видання.


Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next