АКТУАЛЬНО

«Дорога до Бога» вже в дорозі до зацікавленого слухача

Понеділок, 24 січня 2011, 17:38
Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Любомир цими днями відзначає десятиріччя патріаршого служіння. З цієї нагоди він презентував у Києві аудіокнигу «Дорога до Бога». Це заключна частина трилогії Предстоятеля УГКЦ, укладена у формі інтерв’ю, під час якого він, зокрема, дає відповіді на питання про те, якою може і має бути людина, про покликання і талант, а також розмірковує над тим, чи потрібна державі цензура.

Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Любомир цими днями відзначає десятиріччя патріаршого служіння. З цієї нагоди він презентував у Києві аудіокнигу «Дорога до Бога». Це заключна частина трилогії Предстоятеля УГКЦ, укладена у формі інтерв’ю, під час якого він, зокрема, дає відповіді на питання про те, якою може і має бути людина, про покликання і талант, а також розмірковує над тим, чи потрібна державі цензура.

Нова аудіокнига завершує трилогію Глави Української Греко-Католицької Церкви «Три дороги», перша частина якої вийшла у січні 2009 року, а друга – у квітні 2010 року. Як і попередні видання – «Дорога до себе» та «Дорога до ближнього», – нове видання є майже двогодинним інтерв’ю. Для Блаженнішого Любомира звуковий формат проекту був найзручнішим.

«Тішуся, що існують засоби, які дають змогу поділитися з ближніми якимись  думками. Бо я не можу сам писати, можу тільки записувати», – розповідає Глава УГКЦ.

Автор передмови до книги  відомий український публіцист і правозахисник Євген Сверстюк зауважує, що в ній немає звичного для такого штибу видань мудрування, зате є заглиблення в суть, викладене зрозумілою для вірян мовою.

«Навколо нас є багато спроб грати на гострих моментах. Культ чудес і мощів і всіляких інших напівбізнесових речей заїдає наше суспільство та притуплює духовний тонус суспільства, – каже він. – А тут ми відчуваємо, що говоримо про сутнє і справжнє».

Однак гострі моменти у розмові з Любомиром Гузаром відчула журналістка «Дзеркала тижня» Катерина Щоткіна. Після розмови із Першоієрархом вона висловила здивування глибиною особистості греко-католицького Предстоятеля.

«Як журналіст, я можу сказати, що Владика Любомир – дуже вдячний співрозмовник, – визнає Катерина Щоткіна. – Однак, з іншого боку, з ним дуже важко. Бо коли журналіст іде на інтерв’ю, він провадить розмову. А з Блаженнішим у якийсь момент дуже скоро після початку розмови ловиш себе на тому, що з усім погоджуєшся і ставиш ті запитання, які він хоче, щоб ти поставила».

Блаженніший Любомир говорить про питання осучаснення Церкви, толерантність, фаталізм і покликання, а також про те, як бути із проявами подвійної моралі у Церкві та в державі. Він розмірковує над сутністю таких понять як чудо і талант, любов та свобода, які інколи губляться у буденності: «Що значить любов? Це бажати ближньому добра і по можливості робити добро ближньому. Навіть якщо я не завжди можу вповні це виконати, але я хочу зробити добро комусь. Свобода полягає в тому, що я можу робити добро в будь-яких обставинах».

Робити добро та любити – гасло трилогії «Три дороги» Блаженнішого Любомира. Вже в лютому Першоієрарх планує розпочати роботу над новим аудіопроектом - трилогією «Суспільство».

Департамент інформації УГКЦ
за матеріалами радіо «Свобода»

Фото: Надія Князев

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next