АКТУАЛЬНО

Дослідники з УКУ взяли участь у міжнародній конференції в Софії Київській про Київську православну митрополію 1686 року

Четвер, 07 лютого 2019, 10:53
За організаційної співучасті навчально-дослідницької програми УКУ «Київське християнство» 31 січня в Митрополичих палатах Національного заповідника «Софія Київська» відбулася Міжнародна експертна конференція «Юрисдикційний статус Київської православної митрополії в 1686 році: богослов’я, канонічне право та культурно-історичний контекст».

Конференція розпочалася з вітальних слів запрошених гостей, серед яких – директор Національного інституту стратегічних досліджень Ростислав Павленко зауважив: «Зробивши важливий і незворотній крок, Україна отримала свою незалежну Православну Церкву. Однак її утвердження та розвиток – найголовніша взаємодія із суспільством. Новий підхід полягає в тому, щоб Церква була разом із своїм суспільством в усіх подіях. Також важливим є те, що в нас попереду… Хочу наголосити, що вивчення історії та історичних документів – важлива річ».

Вітальним словом до учасників конференції звернувся і радник ректора УКУ, академічний координатор програми «Київське християнство» Мирослав Сеник: «Хочу поділитися тим, як реалізується програма «Київське християнство» у нас в УКУ. Збирати кошти на такі ґрунтовні наукові дослідження – це не просто. Але коли починаєш говорити з людьми, яке значення мають ці дослідження. Це віднайдення нашого імені, це наша само ідентифікація». Завершив свою промову п. Мирослав Сеник словами: «Якщо ми народ, то повинні мати свою Об’єднану Українську Православну Церкву, яка буде піднесена до патріаршої гідності. І до цього ми повинні прагнути».

Пленарне засідання конференції відкривала спільна доповідь дослідників з УКУ. Декан філософсько-богословського факультету о. д-р Роман Завійський представив локальну українську проблематику в ширшому контексті – як глобального православ’я, так і загалом християнських традицій. Отець-декан висловив сподівання, «що Православна Церква України зможе позиціонувати себе в сім’ї Помісних Православних Церков; зможе віднайти своє місце, утверджувати свою ідентичність не в опозиції до (бо така спокуса завжди існує), а в діалозі з іншими Православними Церквами та іншими християнськими традиціями».

Перспективи та проблеми творення ідентичності Українських Церков у категоріях християнської культури представив проректор УКУ з наукової роботи проф. Ігор Скочиляс. Крім того, він наголосив на важливості критичного підходу для розгляду актуальних церковних питань, а також необхідності врахування ширшого контексту, тобто «подивитися на Київську митрополію і київську традицію у значно ширших категоріях, хоча б у категоріях східної слов’янщини, Балкан, Східної чи Центрально-Східної Європи. Ми повинні навчитися говорити не лише про Київську Церкву, київське християнство як український феномен і вживати українську артикуляцію. Але бути в доброму значенні імперіалістами, які дивляться поза київські пагорби».

Участь у міжнародній науковій конференції взяли понад 20 дослідників, серед яких історики з Оксфорда та Парижа, а також представників академічних середовищ Києва, Львова, Стамбула та Санкт-Петербурга. Як наголосив один із організаторів конференції, професор Олександр Саган, матеріали наукового заходу планується опублікувати українською та англійською мовами.

Міжнародна експертна конференція співорганізована декількома громадськими та науковими інституціями Києва – Відділенням релігієзнавства Інституту філософії та Інститут історії України НАН України, Київська православна богословська академія, Інститут геополітичного виміру, Відкритий православний університет Святої Софії-Премудрості, Фонд пам’яті Блаженнішого митрополита Мефодія – а також за участю навчально-дослідницької програми УКУ «Київське християнство».

ucu.edu.ua


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next