АКТУАЛЬНО

Досвідом, як оживити парафії, з українськими катехитами поділилися польські колеги

П'ятниця, 15 листопада 2019, 10:54
Патріарша катехитична комісія організувала науково-практичний семінар на тему «Менеджмент організації дозвілля» для катехитів, християнських педагогів, соціальних педагогів і соціальних працівників. Семінар провели Софія Ярошук і Кароліна Блох – представники фундації «Щасливе дитинство» (Люблін, Польща), яка вже майже тридцять років провадить виховну діяльність в осередках позашкільної освіти і виховання.

Зустріч відбулася в Українському католицькому університеті.

Софія Ярошук (членкиня правління фундації) розповіла про принципи діяльності неприбуткових громадських організацій, нюанси планування та управління розвитком їхньої діяльності, співпрацю з партнерами (фізичними і юридичними особами) та пошук коштів для реалізації основних завдань. «Діяльність нашої громадської неприбуткової організації починалася з мрії. Ми хотіли знайти інноваційний спосіб організації доброго дозвілля для дітей та молоді, адже це питання часто становить проблему для суспільства. Виходячи з мрії, ми сформулювали місію, мету і завдання нашої організації, які стали провідною ниткою нашої діяльності. До них ми повертаємося щоразу, коли оцінюємо ефективність нашої діяльності та її відповідність задекларованим принципам, які для нас є основою», – наголосила п. Софія Ярошук.

Кароліна Блох (вихователька однієї зі світлиць) представила учасникам семінару виховні ініціативи фундації, зокрема, спеціальну виховну програму, якої дотримується фундація. «Праця з дитиною починається із визначення навчальних і виховних завдань – короткотривалих і довготривалих. Наприкінці кожного місяця, семестру та року аналізуємо, чи ми досягли поставлених завдань. Педагогічна діяльність, як правило, не дає швидких результатів, тому дуже важливо періодично контролювати ефективність нашого процесу навчання і виховання», – зауважила пані Кароліна.

Фундація плідно співпрацює з урядовими, громадськими та релігійними організаціями, а також з бізнесом. «Запорукою стабільності фінансування основної діяльності громадської організації є диверсифікація джерел надходжень. Окрім грантів і проектів, ми дуже багато спілкуємося і співпрацюємо з парафіянами церкви, де орендуємо приміщення, з мешканцями мікрорайонів, де знаходяться наші світлиці. Формуємо базу даних наших жертводавців і підтримуємо з ними контакти. Розповідаємо про наші плани, досягнення, ініціативи. Звітуємо про зібрані і витрачені кошти для нашої діяльності. Вітаємо зі святами та дякуємо за підтримку наших ініціатив», – зазначає Софія Ярошук.

Кароліна Блох представила декілька методів, які використовує у своїй діяльності, а також бланки документації для реєстрації, планування та аналізу ефективності педагогічного процесу. Під час семінару п. Кароліна розповіла про організацію діяльності фундації «Щасливе дитинство» на одній з парафій:

«Десять років тому один священник шукав способів оживити свою парафію, щоб там відбувалася праця з дітьми та молоддю, а парафіяни щоб були спільнотою, яка діє і молиться разом. Разом з ним тоді ми вирішили організувати при парафіяльному будинку щось на зразок групи продовженого дня – закладу позашкільної освіти та виховання. Зараз на цій парафії існує вже шістнадцять таких спільнот. У нашій світлиці, зокрема, щодня працює три групи. Тут діти і молодь з волонтерами виконують домашнє завдання, набувають потрібних для життя навичок і просто гарно та корисно проводять час. Нашими головними виховними ідеалами є Бог, Гідність і Батьківщина. Ми дуже тісно співпрацюємо з парохом. Разом робимо дуже багато добрих справ. Але, незважаючи на це, ми оплачуємо комунальні послуги (за воду, світло і опалення)».

На думку заступника голови Патріаршої катехитичної комісії Назара Дуди, сьогодні в Україні вже існують гарні приклади діяльності громадських організацій, які тісно співпрацюють з парафіяльними спільнотами. Однак їх не так багато. Тому приклади діяльності подібних організацій з-за кордону, таких як «Щасливе дитинство», надихають до подальшого розвитку виховної, навчальної, соціальної діяльності у наших парафіях з новою силою.

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами http://ct.ugcc.ua

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next