АКТУАЛЬНО

Доктор Жерар Паверс: «У таких конфліктах, як в Україні, культурний виклик – це релігійний націоналізм»

П'ятниця, 06 серпня 2021, 21:14
Цими днями, 4–5 серпня 2021 року, відбувався дводенний онлайн-семінар «Екуменізм та миробудування: міжнародний досвід для України». 5 серпня Жерар Паверс, директор Католицького центру з миробудування, професор Університету Нотр-Дам (США), показав, які різні аспекти існують у питанні релігійних підходів до миробудування, який потенціал мають релігійні спільноти в контексті побудови миру.

«Важливо зробити іспит сумління щодо того, яка роль релігії у суспільстві. Бо релігія – і рішення, і створення проблеми. Це – амбівалентність священного. Завдання для релігійних миротворців – в пошуку, як маргіналізувати релігійних екстремістів. Релігійний конфлікт не походить з релігії, а з виявів конкретних аспектів і діячів. Тому перше, що потрібно зробити, – це провести іспит сумління, простежити, як релігійна динаміка може відобразитися на конфлікті… Миробудування – це не просто про примирення, а і про те, як вести переговори під час конфліктів. Людська сила релігії можлива, якщо миробудування охоплює всіх – мирян і духовенство, молодих і старших, чоловіків і жінок», – розповів директор Католицького центру з миробудування, фахівець у галузі миробудування на прикладі Європи, Латинської Америки та на Філіппінах, професор Університету Нотр-Дам (США) Жерар Паверс.

Ці семінари – перший сегмент проєкту вебінарів, мета якого – зібрати коло науковців та активістів для обміну досвідом у сфері миробудування. Учасники зустрічі мали можливість дискутувати й обмінюватися думками щодо перспективи участі Церков і релігійних організацій у розбудові справедливого миру в Україні та за кордоном.

«Три основні надбання релігії мають працювати гармонійно: духовність, ритуали, влада людей. Чому саме ці шляхи ефективні? Бо вони мають інтеграційний підхід. Є чудові приклади релігійного миробудування на всіх рівнях.

У таких конфліктах, як в Україні, культурний виклик – це релігійний націоналізм. Це позитивно, що релігія і церковні діячі глибоко окультурнені. Але вони не можуть ставати лише капеланами своєї громади. Дуже важко цього досягнути в умовах тиску війни. У Північній Ірландії католицькі єпископи були розкритиковані за засудження насильства і повстанської армії», – пояснив Жерар Паверс.

Професор також наголосив: що більше релігія є центральною у конфлікті, то менша ефективність міжрелігійного миробудування. Роздумував над тим, що ми не завжди діємо так, як думаємо. Політична ідентичність людей часто домінує над релігійною.

Нагадаємо, проєкт «Екуменізм та миробудування: міжнародний досвід для України» реалізує Інститут екуменічних студій УКУ у співпраці з Харківським офісом Фонду Конрада Аденауера в Україні і є одним із двох проєктів, присвячених вивченню іноземного досвіду миробудування з погляду міжконфесійного й міжрелігійного діалогу, які ІЕС запускає в 2021 році. Другий, реалізація якого розпочнеться в листопаді 2021 року, – це серія офлайн-конференцій, присвячених миробудуванню в Центрально-Східній Європі, які ІЕС організовує разом з Екуменічною комісією УГКЦ.

Деталі: http://www.ecumenicalstudies.org.ua
Контактна особа: Ірина Кітура, [email protected]

Інститут екуменічних студій УКУ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next