АКТУАЛЬНО

Дрогобицька семінарія видала «Посібник для церковного співця»

Четвер, 16 травня 2019, 14:58
Побачила світ чергова публікація Дрогобицької духовної семінарії. У серії «Навчальні матеріали. Літургіка» опубліковано книжку «Богослужбові наспіви. Посібник для церковного співця».

Це збірник, в основу якого покладено курс лекцій з церковного співу в Дрогобицькій духовній семінарії у 1996-2019 рр. Тут містяться ноти для найпоширеніших україномовних змінних літургійних текстів – воскресні, самогласні, подібні і болгарські гласи, степенні та догмати.

У Передмові упорядник нотних матеріалів Надія Бунь так розповідає про обставини постання книги: «Поступово зібраний у Дрогобицькій семінарії нотний матеріал розвивався та вдосконалювався, аж поки у колі семінарійної спільноти не зародилася ідея опублікувати наспіви найпоширеніших змінних богослужбових піснеспівів, аби, з однієї сторони, залишити майбутнім поколінням власні наукові здобутки, а з іншої – запропонувати зацікавленим особам дидактичний матеріал у такій важливі сфері літургійного життя Церкви, як богослужбовий спів, завершуваний згідно з традиціями галицького розспіву».

Крім нот для богослужбових текстів, зацікавлений читач знайде обширну статтю о. д-ра Романа Андрійовського, в якій автор пояснює біблійно-богословське підґрунтя богослужбового співу, розповідає про особливості літургійної гімнографії та про мелодії богослужбових піснеспівів у візантійсько-слов'янській церковній традиції. Також збірник містить матеріали, необхідні для прочитання нотного тексту.

Посібник адресований священнослужителям, семінаристам, дякам та співцям храмів, а також широкому колу осіб, які цікавляться богослужбовим співом згідно з традиціями галицького розспіву.

 Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами http://www.sde.org.ua

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next