АКТУАЛЬНО

Другий день зустрічі координаторів Стратегії розвитку УГКЦ’2020 був присвячений темі розвитку та активізації служіння ближньому

Четвер, 18 травня 2017, 12:04
Другий день зустрічі координаторів Стратегії розвитку УГКЦ’2020, 17 травня, був присвячений темі розвитку та активізації служіння ближньому. Це один з пріоритетів Стратегії Церкви, і цьому була присвячена головна тема Синоду Єпископів УГКЦ в 2016 році. Семінар на цю тематику організував Відділ соціального служіння УГКЦ, який очолює владика Василь (Тучапець). У вступному слові віце-президент БФ «Карітас України» о. Андрій Нагірняк проаналізував, як ця місія Церкви - діяльна любов до ближнього, зараз реалізується в єпархіях та екзархатах УГКЦ в Україні.

Директор БФ «Карітас» та синкел соціального служіння Івано-Франківської архиєпархії о. Володимир Чорній поділився досвідом організації та структуризації соціального служіння в архиєпархії, звернувши увагу на першочергову важливість збору актуальної інформації про соціальні потреби, проблеми та служіння на території парафій. Ще однією важливою структурною ланкою соціального служіння має бути рівень пропопресвітеріатів. Згодом відповідальний  за соціальне служіння у Львівській архиєпархії та директор БФ «Карітас-Львів УГКЦ» о. Андрій Сенейко розповів про виклики та здобутки в процесі реалізації програми заснування парафіяльних Карітасів.  

Настоятель парафії УГКЦ у Фастові та декан Білоцерківського деканату Київської архиєпархії о. Віталій Марцинюк презентував учасникам досвід служіння ближньому в парафії. Він вказав на важливість соціального служіння як фактору налагодження співпраці з місцевою владою. Також о. Віталій розповів про роль відповідальної особи в пасторальній раді, залучення парафіяльних спільнот до служіння милосердя, співпрацю з іншими конфесіями в цьому служінні.

Виконавчий директор Львівської освітньої фундації п. Мар’яна Кащак поділилася своїм баченням щодо планування та організації соціального служіння на парафії. Вона проаналізувала роль Церкви та парафій в процесі деінстутиалізації системи допомоги дітям у складних життєвих обставинах. Голова Центру опіки сиріт о. Роман Прокопець та керівник програм з питань сирітства та сімейних форм виховання Комісії УГКЦ у справах родини п. Марія Саквук розповіли про існуючий досвід та програми допомоги дітям, позбавленим батьківського піклування.

Крім координаторів програми «Жива парафія», в зустрічі взяли участь синкели та відповідальні за соціальне служіння із єпархій та екзархатів.

 

Cекретаріат робочої групи «Жива парафія»  та Відділ соціального служіння УГКЦ

 

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next