АКТУАЛЬНО

Духовенство та миряни Самбірсько-Дрогобицької єпархії вшанували пам’ять свого першого архиєрея – Юліана Вороновського

Понеділок, 02 березня 2020, 11:43
28 лютого духовенство і вірні Самбірсько-Дрогобицької єпархії прибули до Унівської Свято-Успенської лаври, щоб пом’янути свого першого єпарха – владику Юліана Вороновського, який відійшов до вічності сім років тому.

У головному монастирському храмі єпископ Самбірсько-Дрогобицький Ярослав Приріз у співслужінні з єпископом-помічником Григорієм Комаром, ієромонахом Аліпієм Федуном та близько вісімдесятьма священниками із Самбірсько-Дрогобицької єпархії відслужив Чин парастасу.

Наприкінці богослужіння владика Ярослав пригадав присутнім приклад життя і віри першого ієрарха Самбірсько-Дрогобицької єпархії. Значна частина життя владики Юліана, зокрема його священниче служіння, а також початок єпископського служіння припали на період діяльності УГКЦ у підпіллі. Це був період випробувань. Недаремно митрополит Володимир Стернюк запитував тих, що бажали прийняти тайну священства, чи вони готові бути вірними Богові аж до смерті. «Наш владика Юліан мав сильну віру. Багато ще пригадують його слова, якими він звертався в часи виходу УГКЦ з підпілля до духовенства: «Сину, люби матір!», — сказав владика Ярослав.

Великою вірою в Бога і любов’ю до Матері-Церкви владика Юліян ділився зі своєю паствою. «Він був взірцем лагідності, доброти і терпеливості», – додав владика Ярослав і побажав усім, щоб, пригадуючи люблячий погляд владики Юліана, кожен наслідував його любов і вірність Богові.

Опісля духовенство та вірні помолилися Молебень перед чудотворною Унівською іконою Пресвятої Богородиці. Відтак відбулася панахида на могилі владики Юліана.

Напередодні, 27 лютого, урочистості з нагоди вшанування пам’яті владики Вороновського відбулися і в Дрогобицькій духовній семінарії. Після спільної молитви молитви ректор семінарії о. Мирон Бендик  описав події зародження Дрогобицької семінарії та неоціненний внесок владики Юліана в її розвиток. Впродовж академії семінаристи репрезентували відеоролики та слайдшоу про життя владики Юліана, а семінарійні октет та гурт "Quo vadis" виконали декілька творів, серед яких авторська пісня про владику.

Нагадаємо, що у квітні 1993 року Синод Єпископів УГКЦ доручив владиці Юліану адміністрування новоутвореної Самбірсько-Дрогобицької єпархії, а 17 квітня 1994 року відбулася його інтронізація на правлячого єпископа цієї єпархії. Служіння єпарха єпископ здійснював до 27 жовтня 2011 року. Владика Юліан Вороновський переставився до Господа 28 лютого 2013 року на 77-му році життя, 45-му році священства, 27-му році єпископства.

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами http://www.sde.org.ua

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next