АКТУАЛЬНО

Духовенство та вірні Луцького екзархату помолилися на руїнах древнього катедрального храму

П'ятниця, 14 вересня 2018, 12:27
13 вересня, в останній день церковного року, вірні Української Греко-Католицької Церкви зібралися на спільну молитву в Луцькому замку на руїнах храму Івана Богослова.

Таке богослужіння для духовенства та вірних УГКЦ Волині вже стали традицією. Після прийняття Унії ця церква багато років була катедральним храмом і головною греко-католицькою святинею всієї луцької округи. Тогочасні будівничі перебудували її в стилі українського бароко. Графічний рисунок храму досі зберігається у костелі святих Петра і Павла.

Божественна Літургія мала особливе намірення – подякувати Богові за 10-ліття відродження на Волині структур УГКЦ та призначення екзарха. У 2008 році Папа Римський поблагословив вибір Синоду Єпископів УГКЦ і номінував отця Йосафата (Говеру), Екзархом Луцьким.

«Сьогодні ми стоїмо на руїнах нашого катедрального храму і бачимо, як наша Церква постала з попелу, як із руїн розвивається і росте кількісно та якісно наш Луцький екзархат, – сказав отець Сергій Василів, канцлер Луцького екзархату. – Майже щороку ми освячуємо новий храм та засновуємо нову парафію. До речі, у ХVІІ сторіччі наших парафій на Волині було 1200 і належали до них півмільйона вірних. Дякуємо Господеві за опіку над нами та просимо, щоб Він надалі посилав мудрих і святих ієрархів, а кожен із нас хай буде доброю цеглиною, що утворюють міцний фундамент та непорушні стіни храму, яким є Божий люд».

Сьогодні катедральний храм Луцького екзархату розміщується за іншою адресою. Це церква Різдва Пресвятої Богородиці в Луцьку на вулиці Львівській, 1б.

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами http://lutsk-ugcc.org.ua


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next