АКТУАЛЬНО

«Духовна терапія» допомагає дітям з аутизмом адаптуватися у суспільстві

Вівторок, 28 грудня 2010, 15:36
У львівському храмі Святого Климентія Папи 18 грудня відбулося театралізоване дійство «Святий Миколай іде до дітей з аутизмом». Свято було проведено з ініціативи Благодійного фонду взаємодопомоги та захисту дітей з аутизмом «Контакт» і за сприяння настоятеля храму о. Ю. Хамуляка.

У львівському храмі Святого Климентія Папи 18 грудня відбулося театралізоване дійство «Святий Миколай іде до дітей з аутизмом». Свято було проведено з ініціативи Благодійного фонду взаємодопомоги та захисту дітей з аутизмом «Контакт» і за сприяння настоятеля храму о. Ю. Хамуляка.

У рамках програми заходу відбулася Літургія для дітей та їхніх родин, а також вистава з піснями та сценками, головною дійовою особою яких був св. Миколай. Постать цього святого стала також темою проповіді о. Павла Цьвока, який правив Літургію: проповідник вказав на важливість милосердя та потребу добрих вчинків у житті кожної людини.

Для осіб з аутизмом подібний захід є не лише святом. Це також можливість почуватися членом спільноти та адаптуватися в суспільстві. Тому проведення спільних зустрічей має позитивний вплив на таких дітей.

Театралізоване дійство, що почалося після Божественної Літургії, присутнім подарували юні митці театру «Діти землі» Будинку творчості дітей і юнацтва. Традиційно дійство на честь св. Миколая завершилося роздачею  подарунків.

Благодійний Фонд взаємодопомоги та захисту дітей з аутизмом «Контакт» ініціює свято до Святого Миколая вже п’ятий рік поспіль. Цей фонд, президентом якого є Галина Кирчів-Грицай, виник у 1999 році з товариства взаємодопомоги батьків дітей з аутизмом. У Центрі діагностики, терапії та реабілітації осіб з аутизмом «Контакт», який функціонує у рамках діяльності Фонду, для кожної дитини складають індивідуальну програму реабілітації, проводять терапевтичні заняття, навчання батьків, фахівців та волонтерів. На сьогодні день на програмі інтенсивної терапії перебуває близько ста родин.

За словами пані Галини, окрім свята Миколая, для дітей з аутизмом фонд «Контакт» ініціює й інші дійства, такі, зокрема, як вертеп, проводить Свято матері.

З о. Юрієм Хамуляком «Контакт» співпрацює вже 10 років. Почалася співпраця із спільних Літургій, зініційованих о. Юрієм, а згодом й виникла ідея святкових дійств.

«Контакт не є релігійною організацією, тобто ми – звичайна фахова світська структура, яка займається особами з аутизмом», – наголосила пані Галина.

Чимало родин відчувало потребу духовного супроводу, тому о. Юрій Хамуляк запропонував проводити спільні Літургії. Відбувалися також спільні духовні бесіди, під час яких волонтери в окремому приміщенні збиралися і займалися з дітьми, а батьки в цей час мали можливість порозмовляти з отцем.

Потреба спільних Літургій для осіб з аутизмом виникла також через те, що існує чимало нарікань з боку оточуючих щодо поведінки таких особливих дітей. Нерозуміння психологічного стану таких дітей є фактом далеко непоодиноким. Відвідування спільних Літургій є добровільним.

Проведення заходів та спільних молитов позитивно впливає на осіб з аутизмом та їхні родини. Насамперед це перебування серед однодумців, що дає відчуття спільноти, яке є таким необхідним для батьків дітей з аутизмом. Для самих дітей – це можливість побути в колективі, адаптуватися в суспільстві, а також, можна сказати, «духовна терапія».

«Ми рідко залучаємо наших дітей до таких виступів. Ми не ставимо собі завдань, щоб вони виступали, бо вони не мають потреби, як інші діти, похизуватися», – зокрема зауважила п. Галина.

Спільні зустрічі, молитви та святкування – це не єдине, у чому беруть участь особи з аутизмом та їхні родини. Є діти з аутизмом, які у супроводі батьків не один раз ставали учасниками піших прощ до Унева. У Лаврі, як відомо, знаходиться Чудотворна ікона Унівської Богоматері та міститься джерело цілющої води.

«Контакт» працює як Центр терапії, діагностики та реабілітації дітей з аутизмом, робота якого налагоджена під керівництвом польських колег. Постійним партнером та навчальною базою центру «Контакт» за останні 10 років виступає Фундація «СИНАПСІС» (Варшава) та Федерація АУТИЗМ-ПОЛЬЩА. Також Фонд «Контакт» тісно співпрацює з Федерацією АУТИЗМ-НІМЕЧЧИНА та організаціями і Федераціями з інших країн.

Фахівці Центру діагностики, терапії та реабілітації «Контакт» розробляють індивідуальні комплексні навчально-розвиткові та реабілітаційні програми. Терапія аутизму є більш успішною, якщо виявити захворювання у ранньому віці. Перші ознаки аутизму стають помітними вже від 6 місяців. У два-три роки дитині ставлять діагноз. Важливо, щоб батьки усвідомили необхідність ранньої терапії та звернулися за допомогою до фахівців.

За словами п. Галини Кирчів-Грицай, існує черга, щоб потрапити на перший візит до Центру «Контакт». На сьогодні у черзі перебуває близько 30 дітей. Чекати доводиться від 3 до 6 місяців.

Спочатку фахівець проводить детальне опитування батьків. Наступним етапом є педагогічно-психологічне обстеження дитини. Після цього фахівці складають програму цілісної терапії – індивідуальну для кожної дитини. Програму виконують вдома батьки у консультативному супроводі працівників Центру.

Як зауважила п. Галина, відомі випадки, коли дитина займається програмою і може позбутися симптомів аутизму, якщо не спостерігалося супутніх додаткових ускладнень.

Нині  Україні залишається складним вирішення питання освіти для осіб з аутизмом. За законодавством, таких дітей можна водити у звичайні садочки, але, на практиці, це складно, оскільки діти з аутизмом потребують людей, які знають, як працювати з такими особами.

Метою «Контакту» є створення садочків та спеціалізованих шкіл для дітей з аутизмом на зразок подібних закладів у Польщі. У разі покращення стану діти з аутизмом можуть переходити до інтегрованих класів, в яких здорові діти та з особливими потребами навчаються разом. У випадку успішної терапії особи з аутизмом можуть переходити до закладів загальної системи освіти.

Метою діяльності Фонду «Контакт» є забезпечення захисту правових, соціальних, культурних, економічних інтересів осіб з аутизмом та їх всебічна підтримка.

У жовтні 2010 року за ініціативи Благодійного фонду «Контакт» під час зустрічі у Львові створено Форум організацій «АУТИЗМ-УКРАЇНА». Членами Форуму є такі благодійні фонди, як «Контакт» (Львів), «Погляд» (Рівне),  «Діалог» (Запоріжжя) та «Квіти життя» (Харків).

Аутизм – це цілісний розлад розвитку, характерним для якого є складність взаємовідносин та спілкування, що робить осіб нездатними налагодити стосунки з іншими людьми. Тому праця з такими дітьми, їх опіка та психологічна підтримка є надзвичайно актуальними.

 

http://risu.org.ua/ua/index/exclusive/reportage/39864/

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next