АКТУАЛЬНО

"Душпастирі повинні працювати над тим, щоби вся церковна громада брала участь у таїнстві Євхаристії", - владика Василь (Тучапець)

Понеділок, 04 серпня 2014, 16:10
Душпастирі повинні працювати над тим, щоб вся церковна громада брала участь в Таїнстві Євхаристії. Про це заявив Екзарх Харківський Владика Василь (Тучапець) під час духовно-формаційного семінару ПМВ для підвищення кваліфікації місіонерів-отців, монахів і монахинь із-за кордону, які опікуються вірними в країнах, де немає церковних структур УГКЦ.

"Папа Венедикт XVI в одному зі своїх звернень називає Євхаристію Таїнством любові. Бо це дар самовіддачі Ісуса Хреста, що відкриває нам любов Божу до кожної людини.

У Таїнстві Євхаристії Ісус продовжує любити нас до кінця, даруючи своє Тіло і Кров", - зазначив владика Василь.  

Єпископ відзначив, що Ісус Христос встановив Євхаристію на Тайній вечері. І своєю заповіддю "це робіть на Мій спомин" Ісус закликав нас приймати цей дар. "Дар Таїнства Євхаристії ми приймаємо з вірою. Це виявляється в нашій Літургії, коли священик перед Святим Причастям з чашею і дарами звертається до всіх: "Зі страхом Божим і вірою приступіть". Це не є звичайні хліб і вино, а Таїнственні Тіло і Кров Господня", - зауважив Екзарх Харківський.

Він підкреслив, що Таїна Євхаристії тісно пов’язана зі створенням Церкви. Завдяки цій жертві Ісуса Христа була власне створена Церква. "Перші згадки про Євхаристію ми отримуємо з Діянь апостолів. Так, апостол Лука писав, що християни брали участь у ламані хліба і молитвах. Важливо, що вся громада перебувала в апостольській науці, молитві і ламанні хліба", - сказав владика Василь. 

Водночас о. Василь Чудійович, віце-канцлер Київської архиєпархії, говорячи про таїнство Євхаристії, відзначив, що це унікальне універсальне Таїнство, адже будь-яке інше Таїнство з нею пов'язане. 

"Хрещення, Миропомазання, Сповідь, згідно зі східною традицією завжди закінчується Євхаристією. Стараємося, щоб у нашому душпастирському житті ті таїнства, які ми уділяємо, завершувалися Євхаристією, тому що тоді ми в особливий спосіб подаємо Божу присутність людині", - відзначив отець Василь.  

Він наголосив, що суть Євхаристії не є тільки перемінити хліб і вино на Тіло і Кров Христову, а суть - перемінити тих, хто бере участь у Літургії. "Господня благодать в особливий спосіб дана нам, але від нас залежить, в який спосіб і скільки ми можемо її взяти, - сказав О. Василь Чудійович і звернувся до учасників семінару. - Ваша Літургія не закінчується в храмі, вона продовжується за його дверима, коли ви свою працю виконуєте  відповідально, чесно, морально і бажаєте цією працею змінити себе і людей навколо нас, і наслідки цієї праці принести". 

Отець Андрій Нагірняк, керівник відділу соціальних питань Патріаршої курії УГКЦ, розповідаючи про особливості уділення Таїнства Хрещення, зазначив, що віра батьків і хресних батьків є передумовою хрещення. 

"Ми маємо право хрестити лише тоді, коли є обґрунтована надія, що дитина буде вихована християнином", - сказав отець Андрій. Він відзначив, що завжди ставить питання батькам, чи вони одружені, коли вони вирішують охрестити дитину. Друге питання стосується хресних, до яких існують певні вимоги. "Це мають бути християни, і обов'язково щоб хтось з них був греко-католиком. І щоби цей християнин не був публічним грішником. Чому такі вимоги до хресних? Тому що ми дбаємо про дитину і хочемо, щоби дитина мала добрий приклад в особі хресних, які будуть супроводжувати її по житті", - підкреслив о. Андрій Нагірняк.

 

Інфоцентр ПМВ

ТЕГИ: ПМВ, семінар
ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next