АКТУАЛЬНО

Душпастирі покликані допомагати людям зцілитися від корупції – Послання Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ

Середа, 06 квітня 2016, 21:46
Душпастирі покликані допомагати людям зцілитися від корупції. «Особливою лічницею людського сумління від усякого гріха є Святе Таїнство Сповіді», - ідеться в Посланні Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ «Про подолання маральної недуги корупції» від 6 квітня.

Сумління кожної чесної особи є особливим простором, «у якому діє Господня благодать у людському житті», сказано в посланні. «Сумління є голосом Божим у душі людини. Цей голос будить нас, робить нас вразливими до добра й зла та здатними приймати рішення, згідні з Божою волею щодо нас і наших ближніх. Якщо ж це внутрішнє осердя, яке Святе Письмо ще називає серцем, є морально знищеним, «то людина часто вже не відчуває, що корупція є злом».

«У цій визвольній мандрівці навернення і очищення людського серця важливу роль мають досвідчені наставники – душ пастирі, - йдеться в Посланні. - Вони від Божого імені покликані промовляти до людських сумлінь і сердець, просвічувати їх Господньою наукою та оздоровлювати у Святих таїнствах».

«Особливою лічницею людського сумління від усякого гріха є Святе Таїнство Сповіді», - сказано в Посланні. - Кожен віруючий, перш ніж приступити до Покаяння, нехай зробить щирий іспит сумління перед Господнім обличчям, щоб з’ясувати, чи часом не завинив проти суспільної справедливості та любові до ближнього через участь у корупційних діях, через створення корупційних схем чи сприяння їм, через давання, приймання або вимагання хабарів тощо. Усвідомлення свого гріха – це  ознака живого сумління і перший крок до зцілення. Відтак смиренне визнання гріха перед Богом у присутності священика в Таїнстві Сповіді має супроводжуватися щирим прагненням розірвати з цим гріхом та готовністю великодушно виправити завдану іншим людям та всьому суспільству шкоду».

Душпастирі під час уділення Таїнства Покаяння покликані звертати увагу каяників на гріх корупції, пояснюючи його велику небезпеку, яка в деяких випадках може навіть стати перешкодою для спасіння їхньої безсмертної душі, наголошують єпископи УГКЦ.

Окремим завданням церковної спільноти є молитися за людей, поневолених гріхом корупції, ідеться далі в Посланні. Добрим почином у змаганні за очищення суспільства від цього зла можуть стати парафіяльні «Книги чесності», в яких будуть записані імена людей, котрі добровільно та урочисто відмовляться від давання та приймання хабарів чи здійснення інших корупційних дій.

«Щоб бути «світлом для світу» посеред темряви гріха, закликаємо душпастирів, монашество та всіх мирян Церкви зробити все від нас залежне, щоб наші церковні спільноти і структури стали взірцем прозорості й чесності, духовно-моральним простором, вільним від корупції в будь-яких її проявах», - сказано в Посланні.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next