АКТУАЛЬНО

Дві парафії Паризької єпархії перейшли на григоріанський календар

Середа, 18 листопада 2020, 15:07
З 15 листопада 2020 року дві українські парафії з м. Утрехт та у м. Алкмар, що в Нідерландах, перейшли на григоріанський календар.

Протягом останніх трьох тижнів проводилося голосування у храмах (18, 25 жовтня, 1 листопада). Врешті, абсолютна більшість підтримала і проголосувала «за» перехід громад. Результатом цього, з благословення апостольського адміністратора єпархії Святого Володимира в Парижі Гліба Лончини, 15 листопада зміни стали чинними.

Отож 15 листопада  у вірних цих парафій розпочався Різдвяний піст, а Різдво Господа нашого Ісуса Христа святкуватимуть 25 грудня. Це стосується також усіх інших свят у році.

Думки щодо переходу різнилися, бо зміна календаря частково означає відмову від традиції. Однак проживання в країні, де Різдвяні дзвони дзвонять 25 грудня, а 7 січня – звичайний будень, усе ж схилило до такого рішення.

Отець Микола Буцяк, душпастир обох парафій, подякував усім, хто в цей час карантинних норм та обмежень, приходить у храми на молитву, і також узяв участь у голосуванні. Він попросив кожного про молитву, щоб цей перехід відбувся плавно, без нарікань та шкоди, а тільки на Божу славу, користь та добро усіх.

А щодо карантину, то в храмах дозволено перебувати лише тридцятьом особам, які повинні дотримуватися дистанції півтора метри. Маски обов’язкові, та перед входом потрібно дезинфікувати руки. У зв’язку з обмеженою кількістю осіб, попередній запис обов’язковий. Норми також вплинули на саму Літургію. Зараз заборонений хоровий спів, тому співає лише одна людина, в Утрехті інколи двоє, бо вони – сім’я, а людям з одного дому дозволено не дотримуватись дистанції.

Через обмеження на свята планують проводити дві Святі Літургії. Парафіяни записуються і через те, що охочих прийти на молитву часто більше дозволеної норми вони змушені чекати до наступного тижня. Також часто формується список очікування, якщо хтось скасує свій недільний візит до храму в останній момент.

Парафіяни погодилися на всі обмеження і радіють, що все ще можуть молитися Святу Літургію. Але кажуть, що в час, коли не можна отримати підтримки у вигляді дружніх обіймів, особливо бракує звичних на парафіях «посиденьок» за чашкою кави/чаю, де можна поділитися своїми переживаннями та радістю з громадою.

Департамент інформації УГКЦ за матеріалами https://ugcc.fr

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next