АКТУАЛЬНО

Дванадцять маловідомих фактів про ЧСВВ

П'ятниця, 17 лютого 2017, 08:18
У студії "Живого ТБ" У Львові о. Корнилій Віктор Яремак, ЧСВВ, відомий проповідник, місіонер, духівник Асоціації лікарів-католик, розповів про те, що означає належати до Чину святого Василія Великого.

- Мото «Щоби всі було одно», яке було зображене на гербі священномученика Йосафата Кунцевича, – це велике завдання і покликання Чину.

- Василіанський чин виділяє: народну місію проповідування Слова Божого, місію шкільництва, місію проповідування Божого Слова через видавництво.

- Назва «василіани» прийшла з Півдня Італії.

- Чин не створений з нуля, а до нього почали вступати ті, які практикували традицію василіанського життя протягом довгих років.

- У перші сто років Чин абсорбував у себе старі монастирі. Тоді ж було запроваджено більш впорядкований новіціат та втілено в життя ідею  київського митрополита  Йосифа Рутського. Як відомо, на Сході всіх єпископів обиралися із монашества. Тож митрополит вважав: якщо монахи будуть освічені, то і єпископи будуть такими самими, а якщо єпископи дбатимуть про освіту духовенства,  то й духовенство гідно дбатиме про свій народ.

- Протягом довгого часу ЧСВВ залишався єдиним в УГКЦ.

- Вільнюс - колиска ЧСВВ, адже саме там святий священномученик Йосафат Кунцевич був його настоятелем. Звідти він рушив до Полоцька, де й зазнав мученицької смерті. Після цього василіани поїхали на місії всюди, де є українці (США,  Бразилія, Аргентина).

- Сьогодні є десять провінцій ЧСВВ, дві з них – в Україні.

- Генеральна капітула – законодавчий орган, що збирається раз на чотири роки.

-  ЧСВВ діє в різних Церквах свого права. Найголовніший настоятель (протоархимандрит о. Генезій Віомар) перебуває в Римі і координує його діяльність в усьому світі.

-  Внутрішній устав підлягає підпорядкуванню головного настоятеля, який перебуває в Римі, та місцевим настоятелям, а все, що стосується проповідей, богослужінь в УГКЦ –  належить підпорядкуванню Глави УГКЦ і кожному єпископу.

-  Щороку отці василіани проводять близько 150 реколекцій.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next