АКТУАЛЬНО

«Екологія в Україні», — головна тема Вісімдесят четвертої сесії Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ

Понеділок, 03 лютого 2020, 13:42
29-30 січня 2020 року під головуванням Отця і Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава в Патріаршому домі у Львові відбулася Вісімдесят четверта сесія Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства Української Греко-Католицької Церкви. У праці Синоду взяв участь двадцять один єпископ Верховного Архиєпископства, який має обов’язок брати участь в цьому Синоді, та владика Ніл Лущак, єпископ-помічник Мукачівської греко-католицької єпархії. Вперше як члени Синоду в його праці взяли участь недавно хіротонізовані владика Іван Кулик, єпарх Кам’янець-Подільський, та владика Степан Сус, єпископ Курії Верховного Архиєпископа УГКЦ.

Після вступних синодальних формальностей отці Синоду переглянули та взяли до уваги стан виконання рішень Вісімдесят третьої сесії Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ.

Головна тема цієї синодальної сесії - «Екологія в Україні». З доповідями на головну тему виступили: д-р Віктор Карамушка, завкафедри екології НаУКМА, на тему «Екологічна ситуація в Україні та її соціальні, медичні та економічні складові»; проф. д-р Олег Покотило на тему «Вода: Божий дар і відповідальність людини» та проф. д-р Володимир Шеремета на тему «Відповіді Церкви на екологічні виклики у світлі енцикліки Папи Франциска «Laudato Si».

В результаті розгляду головної теми було прийнято відповідні рішення для належної відповіді Церкви на сучасні соціально-екологічні виклики та прийнято в першому читанні відповідне звернення щодо зазначеної проблематики.

В розділі опрацювання синодальних документів було розглянуто та направлено на подальше доопрацювання Інструкцію про присутність церковних структур і духовенства Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ в мережі Інтернет. Також було затверджено Звернення Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ про зцілення ран війни.

Окрім цих питань, отці Синоду заслухали звіти про діяльність комісій Верховного Архиєпископства, який склав о. Андрій Максимович, адміністратор Патріаршої курії, та о. Богдан Прах, голова Комісії кадрового забезпечення УГКЦ, і о. Юрій Козловський, виконавчий секретар Комісії кадрового забезпечення УГКЦ. Владика Богдан Дзюрах повідомив владик про програму урочистостей з нагоди освячення пам’ятника блаженному священномученикові Омелянові Ковчу в м. Люблін, які відбудуться 27-28 травня 2020 року.

Про місію і діяльність Українського католицького університету доповів о. д-р Богдан Прах і п. Оксана Міхеєва, професорка кафедри соціології Українського католицького університету, яка доповіла про соціологічне опитування, проведене УКУ щодо викликів сучасної міграції.

У контексті представлення новітніх документів Апостольської Столиці п. Роман Какалюк доповів про Послання Святішого Отця Франциска з нагоди святкування 53-ї річниці Міжнародного дня миру 1 січня 2020 року.

Під час розгляду економічного блоку питань п. Наталія Паркулаб доповіла про діяльність заснованого Церквою Недержавного пенсійного фонду «Покрова».

Отці Синоду радо привітали прийняту 14 січня 2020 року Постанову Верховної Ради України «Про відзначення ювілеїв у 2020 році», в якій до переліку ювілейних дат, які у 2020 році повинні відзначатися на державному рівні, включено й вшанування 155-річчя з дня народження митрополита УГКЦ Андрея Шептицького, який очолював Церкву 1901-1944 рр. Синод вирішив оголосити на 29 липня 2020 року Всеукраїнське паломництво до Прилбичів, де народився праведний митрополит Андрей, та доручив Українському католицькому університетові підготувати план заходів щодо відзначення цієї дати.

Крім того, владики роздумували над питанням вдосконалення паломницької діяльності в УГКЦ та вирішили доручити Патріаршому паломницькому центрові УГКЦ опрацювати Інструкцію з організації і духовного супроводу паломництв УГКЦ.

У рамках роботи Вісімдесят четвертої сесії Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ, 29 січня, у день вшанування пам’яті Герої Крут владики під проводом Блаженнішого Святослава відслужили Панахиду за загиблими.

Вісімдесят п’яту сесію Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства Української Греко-Католицької Церкви вирішено провести у травні 2020 року Божого.

 

Секретаріат Синоду Єпископів
Києво-Галицького Верховного Архиєпископа УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next