АКТУАЛЬНО

Екологічна акція "Тиждень клімату" стартувала в чотирьох містах України

Вівторок, 22 жовтня 2013, 15:25
З 21 по 28 жовтня у Львові, Києві, Дніпропетровську та Харкові відбувається Тиждень клімату. Такі заходи є частиною світової кампанії Global Power Shift, ініційованої міжнародним кліматичним рухом 350.org. Протягом Тижня у містах України демонструватимуть фотовиставку "Клімат змінюється", організують "банановий" флешмоб "Яку погоду чекати завтра?", а також майстер-класи та лекції на екологічну тематику.

Флешмоб у Дніпропетровську відбувся в перший день акції, тож перехожі в центрі міста мали нагоду скуштувати банани, "вирощені в Кіровському" (селі неподалік цього обласного центру). 22 жовтня веселе та повчальне дійство заплановане на 13.00 на площі Ринок у Львові (для львів'ян банани "виросли" на пальмах у Винниках).

21 жовтня у Львові екозаходи розпочалися відкриттям фотовиставки у галереї "Щось цікаве". За охорону природи тут активно взялися студенти та аспіранти-екологи географічного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка Людмила Сулік, Анна Сударікова та Ірина Бурбило. Відвідувачі виставки, серед яких були ще одні студенти-екологи ЛНУ (які прийшли на відкриття разом зі своїм викладачем), щоправда, з біологічного факультету, могли роздивитися фото під супровід акустичної гітари Ігоря Полякова. Хлопець зіграв та заспівав власні композиції, у тому числі й про дівчинку, котра любила "квіти, диких бджіл, захід та схід сонця", проте недолюблювала тих, хто зазіхав на красу світу.

Організатори виставки, які є водночас активними послідовниками руху 350.org в Україні, розповіли, що їм для цього дійства навіть довелося листуватися із представниками Грінпісу. Саме з фотобази міжнародної природоохоронної організації вони отримали дозвіл відібрати на користування до кінця цього року світлини, які й демонструються на фотовиставках протягом тижня у чотирьох містах України. У Львові це 15 фото з усього світу та три – з України, зокрема знімок славнозвісної повені після грози 30 липня у Луцьку.

"Ці світлини демонструють: нема сумніву, що клімат змінюється", – зазначила аспірантка Людмила Сулік. Затоплений аеропорт Бангкока з покинутими напризволяще літаками, висохлі колись велетенські озера Китаю, опустелена рілля Монголії, тайфун на Філіппінах, лісові пожежі Індонезії та вирубані ліси Суматри... Фото вражають та змушують замислитися: а що ми можемо зробити, коли людина у своєму користуванні природою зайшла так далеко? Людмила відповідає, що хоч зміни глобальні, проте кожен із нас дрібними вчинками може допомагати природі: наприклад, менше користуватися пластиковими пакетами, до супермаркетів ходити з полотняними торбинками. Організатор зізналася, що в неї в сім'ї ніхто ніколи не думав про такі речі, поки вона не вступила на екологічну спеціальність. Тепер вона з друзями старається, аби "наші діти мали ту планету, яку ми отримали від батьків".

Довідка:

350 – це глобальний рух, організаторами та учасниками якого є звичайні люди, що піклуються про своє майбутнє. Є спільна ідея – розпочати практичні дії для зменшення викидів парникових газів негайно. Учасники руху хочуть зменшити концентрацію парникових газів в атмосфері до безпечного рівня. Цей рівень становить 350 ппм (частинок на мільйон) СО2еквіваленту. Сьогодні, на жаль, концентрація парникових газів в атмосфері вже 390 ппм і продовжує зростати.

 

ДивенСвіт

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next