АКТУАЛЬНО

Екореференти УГКЦ переймають передовий досвід у сфері екологічної освіти та збереження природи

П'ятниця, 21 листопада 2014, 10:57
В середу, 19 листопада, відбулась зустріч єпархіальних референтів Бюро УГКЦ з питань екології із заступником міністра Мінекономіки Баварії, а також керівником департаменту енергоефективності та енергозбереження відповідного міністерства.

Присутні сторони обговорили тему енергетичної політики Німеччини та Баварії, а також застановились над питанням перспектив дружньої до довкілля та справедливої стосовно людей енергетичної політики України. Німеччина загалом і Баварія зокрема є гідними наслідування зразками енергетичної політики і ефективного використання природних дарів. Так наприклад, вже сьогодні 34% електроструму країни генерується завдяки відновлювальним джерелам енергії, а до 2021 їх частка має становити 50%.

Окремий акцент у жвавій дискусії був поставлений на питання співпраці держави та церкви у сфері екологічної освіти для енергоефективної поведінки та відповідального управління природними дарами. Чиновниками Міністерства було підкреслено особливе значення Церкви у процесі суспільного діалогу та формування стійкої екологічної культури.

В рамках програми цього дня учасники семінару відвідали також мюнхенський університет Людвіга Максиміліана і заслухали доповідь проф. Маркуса Фогта, директора інституту Католицької соціальної етики, про богословсько-етичні основи відповідальності за навколишнє середовище. Згідно із професором Фогтом, ключовим механізмом спасіння природного довкілля і майбутнього людства має стати принцип сталого розвитку, який має збалансовувати потреби і оптимізувати взаємозв’язки між суспільством, економікою та екологією. Однак цей принцип залишиться одним із формальних механізмів, якщо не стане частиною культури суспільства та поведінки людей. В цьому сенсі, для ефективності принципу сталості особливе значення має християнська віра, через призму якої ми дивимось на виснажену та зруйновану природу і бачимо в ній розп’ятого і страждаючого Христа.

Опісля єпархіальні референти УГКЦ зустрілися з владикою Петром (Криком), апостольським екзархом УГКЦ для Німеччини та скандинавських країн, колишнім головою екологічної комісії Синоду Єпископів УГКЦ і спільно з ним відслужили молебень до Бога Творця, молячись за збереження створіння а також за дар Божого миру в людських серцях, сім’ях, суспільстві, всьому світі, а особливо в Україні.

День напередодні церковні екологи ознайомились з основами екологічної освіти, яку проводить Церква у Німеччині, на прикладі освітнього центру отців Премонстеріанців «Сім’я-довкілля-культура» у монастирі Рогенсбург, а також відвідали лісову кліматичну станцію освітнього центру «Відчуття лісу», де мали нагоду пізнання важливості лісу для глобальної екосистеми і клімату планети, а також гарну нагоду для дружнього спілкування з природою та працівниками відповідних німецьких церковних інституцій.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології

 

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next