АКТУАЛЬНО

Екуменізм і миробудування: польсько-німецький досвід для України

Середа, 27 жовтня 2021, 10:00
Інститут екуменічних студій Українського католицького університету у співпраці із Фондом Конрада Аденауера в Україні запрошує на вебінар «Екуменізм і миробудування. Польсько-німецький досвід». Захід відбудеться у четвер, 28 жовтня, у зумі. Початок о 17.00.

Про екуменізм у Польщі і внесок у польсько-німецьке примирення говоритиме д-р Пьотр Копєц, польський теолог і соціолог, професор Люблінського католицького університету імені Івана Павла ІІ. «Екуменічні доктринальні діалоги в Польщі зосереджуються на чотирьох конкретних питаннях: взаємне визнання хрещення, міжконфесійні шлюби, цілісність творіння, збереження неділі, - про екуменічні досягнення в Польщі розповідає д-р Пьотр Копєц. - Можна висловити думку, що без християнського та екуменічного внеску примирення і мир між Польщею та Німеччиною були б неможливими або принаймні були б повільнішими та неглибокими. Так було, коли екуменічна ідея та екуменічні настрої вплинули на цілі суспільства, а окремі лідери змінили хід історії. Очевидно, що у відносинах між обома націями ще багато чого треба зробити. Але якщо думати про історію минулого століття і відчуття шкоди, накладеної на стосунки обох сторін, то примирення постає як диво».

Респондентом на семінарі буде єпископ Павло Шварц, Німецька євангелічно-лютеранська церква в Україні.

Модеруватиме захід д-р Павло Смицнюк, директор Інституту екуменічних студій УКУ.

«Повоєнне примирення між Польщею і Німеччиною було, з одного боку, чудом, а з іншого — результатом зусиль багатьох суспільних сил. Однією з цих сил були релігійні громади в обох країнах, які могли бачити дальше, аніж уряди і дипломатичні кола. Ми хочемо подивитися на багатогранність екуменічних зусиль католиків і протестантів в Польщі та Німеччині і придивитися, чи не знайдеться там якихось оригінальних ідей для української ситуації», - зазначив д-р Павло Смицнюк.

Щоб узяти участь у заході, будь ласка, зареєструйтесь:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSduZi51TjuW1D60tL_05hXtca2wGmQMoZaqHb8TngBsBcdZ1Q/viewform.

Участь безкоштовна.

Подія відбуватиметься із синхронним перекладом англійською та українською мовами.

Деталі та організаційні питання: Ірина Кітура, [email protected]

Пресслужба Інституту екуменічних студій УКУ


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next