АКТУАЛЬНО

Екзарх Донецький: «І Церкві потрібне випробовування»

Четвер, 27 серпня 2015, 12:07
Владика Степан (Меньок), Екзарх Донецький, під час проповіді у катедральному соборі Святого Воскресіння в Івано-Франківську розповів делегатам Патріаршого Собору про сьогоднішню ситуацію в Донецьку.

«Ми опинилися в центрі воєнних подій…» – розпочав владика Степан. Екзарх розповів історію Донецького екзархату. Зокрема, згадав період його становлення і тих, хто допомагав у цьому. «Ніколи не забуду Папського нунція Архиєпископа Миколу (Етеровича), який побачив, що в нас недобудований храм і фінансово допоміг закінчити будову».

Говорячи про парафії в Донецькому екзархаті, владика зазначив, що кістяком у донецьких парафіях є люди та їхні нащадки, яким за радянських часів після політичного ув’язнення не дозволяли повертатися додому – у Західну Україну. Пізніше почало багато долучатися місцевих. «Коли я їхав туди, то мав побоювання, що це прокомуністичний край. Але ні, там є багато дуже добрих і відкритих до Слова Божого людей», - сказав Екзарх.

Владика Степан пригадав, як свого часу колишній очільник УГКЦ Блаженніший Любомир (Гузар) скликав засідання Постійного Синоду в Донецьку, щоб владики УГКЦ могли на власні очі побачити, чим живе цей край. І такий крок був добре сприйнятий місцевою владою та громадою.

Також Екзарх Донецький відзначив успішний візит на Донбас Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава до десятиріччя Екзархату. «Наша Церква там має дуже великий авторитет. І зараз у зоні АТО полковники з великим захоплення відгукуються про роботу наших капеланів, священиків», - розповів єпископ.

Зараз УГКЦ на Донбасі з великими труднощами здійснює своє служіння. «Вважаю, що, можливо, Господь Бог послав таку маленьку пробу для нашої Церкви… І, мабуть, така проба і потрібна, бо навіть Церква мусить виробити якусь стратегію, як виживати навіть у воєнний час», – зазначив владика Степан.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next