АКТУАЛЬНО

Екзарх Донецько-Харківський УГКЦ відвідав громади Північної Італії

Понеділок, 02 грудня 2013, 17:04
23-24 листопада владика Степан (Меньок), Екзарх Донецько-Харківський УГКЦ, на запрошення протоієрея Олександра Сапунка, душпастиря УГКЦ в Італії, відвідав італійські громади міст Ровіго, Карпі та Феррари.

Найперше єпископ завітав до громади Покрови Пресвятої Богородиці м. Ровіго. Тут перед Літургією він зустрівся з монсеньйором Валентино Тоніно, відповідальним за душпастирство для емігрантів у дієцезії Адрії – Ровіго, який розповів про духовну опіку, що нею втішаюються українці через «ревне і самопосвятне служіння капелана». Участь у богослужінні взяв місцевий владика Лучіо Соравіто де Франческі, Ординарій дієцезії Адрії – Ровіго. Владика Степан подякував владиці Лучіо за надану можливість нашим вірним провадити духовне життя у своїй традиції та рідною мовою.

Наступного дня архиєрей відвідав громади Вознесіння Христового в Карпі та Воскресіння Христового у Феррарі. Високий гість мав зустріч з Ординарієм дієцезії Карпі – владикою Франческо Кавіно, який розповів про труднощі дієцезії, зокрема про зруйновані та ушкоджені храми внаслідок нещодавнього землетрусу. Також владика Франческо склав подяку за служіння о. Олександра, зазначивши, що «італійці, які є у себе на батьківщині,  мають чого повчитися від вашої громади, котра збагачує і нашу дієцезальну спільноту». Владика Степан склав подяку ординарію Франческо, що надав каплицю для богослужінь, незважаючи на брак храмів у дієцезії після землетрусу.

Відтак Екзарх Донецько-Харківський очолив Літургію в громаді Воскресіння Христового Феррари. Під час проповіді він пояснив значення притчі про багача та Лазаря. Проповідник звернув увагу на те, що смерть – це дійсність, яку не може оминути ніхто, хоч би яким довгим було життя людини чи її становище в суспільстві, і ми, християни, повинні ретельно готуватися до неї протягом нашої земної мандрівки. Також владика Степан зазначив, що збагачення і заробіток не має ніколи бути самоціллю чи, ще гірше, відбуватися коштом нашого духовного росту та остаточної мети – спасіння душі. Тому, якщо людина працює, пропускаючи недільну відправу – це не принесе їй добра. «Ви маєте цей чудовий храм – місце для молитви, проте плекайте внутрішній храм», – закликав архиєрей. Також він звернув увагу вірних на те, щоб заробляння коштів не спричинило розпаду родини, щоб кожен запитав себе, чи, здобуваючи дочасне, не втрачає щось дуже цінне та вічне.

По завершенні Літургії в усіх трьох громадах були відслужені Панахиди та проведено вечір-реквієм, присвячений 80-м роковинам пам'яті жертв Голодомору.

Прес-служба Донецько-Харківського екзархату УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next