АКТУАЛЬНО

Екзарх Харківський узяв участь в урочистостях у Вільнюському василіанському монастирі

Четвер, 15 листопада 2018, 10:42
З благословення Блаженнішого Святослава, Глави і Отця УГКЦ, владика Василь (Тучапець), Екзарх Харківський, 11 листопада очолив святкування на честь Священномученика Йосафата, архиєпископа Полоцького, у храмі Пресвятої Трійці Василіанського монастиря м. Вільнюса.

Під час Святої Літургії з архиєреєм співслужили Преосвященніший Арунас Понішкайтіс, Єпископ-помічник Вільнюського римо-католицького архиєпископа, провінційний радник о. Сергій Крутовський, ЧСВВ, настоятель Вільнюського монастиря о. Вінкентій Пелих, ЧСВВ, ігумен Дрогобицького монастиря о. Йосиф Кралька, ЧСВВ, котрий провів передсвяткові реколекції, диякон Петро Токач, а також інші священики, що разом з вірними прибули з України, Польщі, Білорусі та Словаччини.

У своєму пастирському слові владика Василь звернув увагу на постать св. священномученика Йосафата, який “свій духовний шлях розпочинав з цього храму і цього монастиря та став великим мучеником за єдність Церкви і народу”. На основі Євангелія про доброго самарянина Екзарх Харківський застановився над сенсом людського життя, а це є любов до Бога і ближнього, прикладом якого був священномученик Йосафат. “Любов до ближнього виявляється тоді, – зазначив проповідник, – коли ми готові проявити милосердя до людини, незважаючи на те, якої вона національності, якої вона релігії, як вона ставиться до нас – чи симпатизує нам, чи ворогує з нами!”

На завершення владика Василь побажав, “щоб за прикладом св. священномученика Йосафата кожен у своєму житті виявляв любов до Господа Бога, дотримуючись Його Заповідей, і до ближнього, ставлячись із милосердям до тих, хто є в потребі, щоб за Божою ласкою і Божою благодаттю кожен осягнув життя вічне у Царстві Небесному”.

Варто додати, що після Святої Літургії на фасаді храму Пресвятої Трійці було урочисто відкрито меморіальний барельєф князю, великому литовському гетьману Костянтину Острозькому. Барельєф благословив Екзарх Харківський за участю духовенства і мирян, а також офіційних осіб, представників української громади та литовців. Авторами відкритого барельєфа стали скульптори Олесь Сидорук та Борис Крилов (Київ), а меценатом – Роберт Габул (Київ).

Зазначимо, що храм Пресвятої Трійці побудував князь Костянтин Острозький на місці, де були замучені Віленські мученики Антоній, Іван та Євстатій. Святиня постала як подяка Господу Богу за перемогу над московським військом у битві під Оршею у 1514 році.

Прес-служба Харківського екзархату


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next