АКТУАЛЬНО

Факультет суспільних наук УКУ провів міжнародну науково-практичну конференцію «Випробування олігархією»

Середа, 11 грудня 2019, 14:24
Факультет суспільних наук УКУ зібрав у Центрі Шептицького відомих українських політологів та економістів, щоб актуалізувати та проблематизувати виклики, які великий капітал ставить перед сталим економічним розвитком України.

Протягом дводенної міжнародної науково-практичної конференції учасники обговорювали українські реалії, зарубіжний досвід та перспективи подолання олігархії, а також пропонували свої розробки, ідеї та аргументи на користь різних поглядів.

Урочисте слово до відкриття конференції виголосив Мирослав Маринович. У короткій вступній промові він звернув увагу на те, що хоч тема конференції і болісно актуальна для України, боротьба з олігархією потребує нових інструментів. «Я не фахівець у політології, але маю здогад, що олігархи примножують статки за допомогою двох інструментів – використання лазівок у недосконалому законодавстві і нехтування інтересами народу.  За роки незалежності нічого не змінилося: наше законодавство і далі виглядає як решето, а політикам не додалося любові до народу», – поділився своїм поглядом на проблему Мирослав Маринович.

Він зауважив, що українцям потрібно не лише боротися з олігархічним режимом, а й захищатися і від неправильної боротьби з ним: «Можна боротися з ним, плутаючи лозунги і знищуючи самих олігархів, а можна й  так, що в народі виникне ненависть до великого капіталу, яка буде схожа на тезу більшовиків: експропріація експропріаторів. У цих парламентських та президентських виборах я відчував величезне наростання цих квазі-соціалістичних тез».

Після виступу Мирослава Мариновича, офіційну частину конференції розпочали економісти – засновник Києво-Могилянської бізнес-школи та Школи управління УКУ, екс-міністр економічного розвитку і торгівлі України (2014) Павло Шеремета та керівник групи макроекономічного аналізу та прогнозування Ukraine Economic Outlook та викладач бізнес школи МІМ-Київ Михайло Кухар. Дискусію експертів на тему «Дерегуляція та лібералізація економіки: до чого тут олігархи?» модерував керівник освітньої програми «Етика-Політика-Економіка» Юрій Підлісний. Експерти, по черзі опонуючи один одному, пропонували свої погляди на те, що потрібно країні для економічного прориву, як зробити ведення бізнесу легшим та чи можливо реформувати український суд. Павло Шеремета відзначив, що Україна перебуває у несприятливому для економічного прориву контексті: «Досягти прориву без демографічного буму, росту заощаджень чи притоку інвестицій складно, а ці фактори протягом останніх п’яти років грають не на нашу користь. Кожного року на міжнародних зустрічах ми агітуємо за те, щоби наші партнери інвестували в Україну, але цього року я не наполягатиму на цьому ще й тому, що наш теперішній політичний ґрунт лише ускладнює та поглиблює інвестиційні ризики». Експерт також відзначив, що в умовах браку інвестицій, рятівними можуть стати підприємництво та інновації, але для їхнього розвитку необхідна конкуренція, неможлива у поєднанні з олігархами.

У розмові про те, як збільшити економічні спроможності країни, експерти не оминули і питання ринку землі в Україні. На запитання Юрія Підлісного, чи варто українцям чекати ринку землі для всіх чи для небагатьох, Михайло Кухар розповів, як брав участь у підготовці проєкту ринку землі у групі Мартинюка. «Як відвертий ліберал, я все ж вважаю цей наш помірно консервативний проєкт класним, адже він мав багато запобіжників. Тепер це все викинули у смітник, залишивши лише 10% наших напрацювань». Економіст також додав, що аналіз земельної реформи в інших країнах призвів їх до висновку, що статистично держава – переважно найгірший управлінець, а приватне володіння землею значно ефективніше. На це зауваження Павло Шеремета відповів, що питання ринку землі в Україні лежить не у вимірі мораторію чи приватизації, а у владі кількох, які мають доступ до земельних реєстрів. Наприкінці публічної дискусії обидва експерти погодилися із тим, що Україні потрібен ефективний антимонопольний комітет.

Після цього програма конференції поділилася на дві тематичні панелі, на яких українські та закордонні експерти обговорювали процес становлення та особливості олігархічного домінування у досвіді України та інших країн, а також – проектували можливі стратегії подолання олігархату та перспективи становлення демократії в Україні.

Спікерами цих подій були Денис Яковлєв, Анна Бучинська, Марія Павлюх, Тарас Плахтій; Ігор Доцяк, Богдан Іличок, Мар’яна Лопата, Богдан Прохоров. Модерували дискусії- Віктор Полетко та Євген Ланюк.

Перший день конференції завершився англомовною панеллю за модерації Дмитра Шеренговського. Експерти з Польщі та України дискутували на тему, чи можливо у взаємодії олігархів та суспільства досягти моделі «win-win».

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами https://ucu.edu.ua

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next