АКТУАЛЬНО

Формаційні курси для виховників греко-католицьких семінарій відбулися в Ніредьгазі

Вівторок, 30 липня 2019, 12:27
З 7 по 20 липня в Угорщині, за підтримки та сприяння Конгрегації Східних Церков, на базі греко-католицького Бословського інституту св. Атанасії, який розташований у місті Ніредьгаза, проходили формаційні курси для ректорів, віцеректорів, префектів і духовників греко-католицьких семінарій Європи.

У цьому навчальному курсі взяли участь священники з України, Хорватії, Угорщини, Румунії, Словаччини, Італії та Німеччини. З України були представники з Тернопільської, Львівської та Івано-Франківської духовних семінарій. Тернопільську вищу духовну семінарію імені патріарха Йосифа Сліпого представляли віцеректор з навчальної частини о. д-р Володимир Ковалковський та духівник о. ліц. Богдан Заблоцький.

Організатори зустрічі мали за мету підвищити освітньо-кваліфікаційний рівень виховників духовних семінарій, а також дати відповіді на виклики та труднощі сьогодення в ділянці навчання та виховання семінаристів у дусі Христової любові, щоб у майбутньому вони були добрими та ревними священниками. Учасникам зустрічі було запропоновано для розгляду, аналізу та поглиблення розуміння з практичним застосуванням три головні тематики: біблійна, патристична та духовна формація кандидатів до священства на основі східної традиції.

Доповідачами були відомі в науково-богословських колах науковці з різних європейських країн: о. проф. Амадео Ченчіні (P. Amedeo CENCINI FDCC), італійський священник та психотерапевт, каноського ордену, який є особливо відомий своїми численними публікаціями в ділянці психології релігії; проф. Стефан Паренті (prof. Stefano Parenti), професор східних літургій на факультеті Літургії Папського інститут св. Анзельма; о. проф. Массімо Пампалоні (P. Massimo PAMPALONI SJ), єзуїт, декан Папського східного інституту в Римі та професор в ділянці східного патристичного богослов’я і сирійської христології та інші.

Доповідачами з України були о. д-р Ігор Бойко, ректор Львівської духовної семінарії імені Святого Духа, та о. д-р Іван Січкарик, викладач Тернопільської вищої духовної семінарії імені патріарха Йосифа Сліпого.

Отець д-р Ігор Бойко у своїх доповідях розповів про досвід нашої Церкви щодо питання вибору стану кандидата до священства. Він проаналізував сьогодення та вказав на головні напрямки праці, через які семінаристи зможуть отримати допомогу, щоб глибше пізнати своє покликання. На завершення доповіді о. Ігор представив результати соціологічного дослідження щодо вибору одруженого або неодруженого стану священства.

Бібліст о. д-р Іван Січкарик, розкрив теми, щодо значення та ролі покликання як відповідь людини на Божий заклик та важливість священничого служіння на основі Святого Письма, беручи до уваги Старий і Новий Завіти. Також о. Іван наголосив, що саме в особі Христа, як найвищого Архиєрея, та Його постійної єдності з Отцем, ми можемо брати за основу цю біблійну модель правильного виховання кандидатів до священства в духовних семінаріях.

Окрім навчальної програми, священники мали можливість і духовно збагачуватися. Вони відвідали відпустове місце в Маріяпоч, де зберігається чудотворна ікона Божої Матері. Тут разом із місцевим митрополитом Филипом Кочишем відслужили Божественну Літургію.

Наступні формаційні курси для виховників греко-католицьких семінарій будуть проводитись через два роки.

Повідомив о. д-р Іван Січкарик

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами http://www.tze.org.ua

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next