АКТУАЛЬНО

Франківські семінаристи розповіли парафіянам про свій навчальний заклад і священиче покликання

Вівторок, 21 листопада 2017, 12:55
У неділю, 19 листопада, у парафії Святих Кирила і Методія Івано-Франківської архиєпархії за стараннями пароха о. Йосафата Бойка та керівництва Івано-Франківської духовної семінарії було проведено День семінарії. В організації цього свята взяли участь семінарсти ІФДС на чолі з ректором прот. Олесем Будзяком та віце-ректором о. д-ром Андрієм Чорненком.

Метою такого заходу було ближче познайомити парафіян із студентами духовної семінарії. Ректор о. Олесь Будзяк, який очолив Святу Літургію, розказав присутнім про навчальний заклад, який формує, готує майбутніх душпастирів, і заохотив молитися за покликання. Як зізнався о. Йосафат, дуже приємно було спостерігати, як люди уважно слухали.  Священик  вважає, що дуже важливо, щоб семінаристи - майбутні священики, їздили по парафіях, щоб люди знали їх, щоб вони старалися дійсно бути добрими і прикладними студентами, які б вже від навчальних років у семінарії виробляли в собі добрі звички - чесноти жертовності, віддачі, служіння, бо без цього священиче покликання перетворюється на просту роботу, а люди це дуже відчувають.

У День семінарії о. Йосафат нагадав, що в 2009 році Блаженніший Любомир написав Послання з нагоди Року християнського покликання з особливим наголосом на покликанні до священства. Зокрема, у розділі «Священик і його громада» владика наголосив на тому, що  «священнослужитель є духовним провідником, вчителем, святителем і пастирем .... Він веде парафіян у молитовному літургійному житті, дбає про їхній духовний поступ через уділення святих Тайн та здійснення інших так званих «треб». Добрий священик старається пізнати кожного члена цієї громади і допомогти йому по-християнськи жити. Він знає кожну хвору, убогу, потребуючу людину у своїй громаді, ніхто не виключений з-під його люблячої опіки. Коли хтось із громади не бере участі в її житті, особливо – молитовному, він вишукує цю людину, йде до неї з відкритим серцем, щоб запросити до спільноти. Священнослужитель близький кожній особі у своїй громаді, він відкритий до спілкування, особливо з молодими членами громади, старається, щоб через прицерковні братства та товариства краще здійснювати християнське життя. Що вже й казати про катехизацію, про поглиблення розуміння віри у громаді, чи то з боку дорослих, молоді та дітей.

… Між душпастирем і повіреними йому мирянами мусить бути взаємна пошана і тісна співпраця. Наскільки це здійснюється в певній громаді, особливо виявляється у критичних моментах, коли хтось перебуває в упадку або щонайменше заломлюється. У такому разі душпастир всіма силами повинен старатися рятувати людину, а якщо таким нещасливцем є сам душпастир, здорова християнська громада має виявити свою підтримку".

Такою підтримкою вірних, як каже о. Йосафат, насамперед, є молитва. І їхнє знайомство з майбутніми священиками великою мірою сприятиме цьому.

На завершення богослужіння парох подякував о. Олесю та всім семінаристам за їхню жертовність і готовність служити Богові, Церкві й людям.

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами www.ugcc.if.ua

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next