АКТУАЛЬНО

"Відкрито нову сертифікатну програму суспільно-політичної етики в Києві"

Середа, 21 жовтня 2015, 21:50
Філософсько-богословський факультет УКУ спільно з Українською соціальною академією (Київ) відкрили нову освітню програму «Суспільно-політична етика». Завданням програми є поглиблене ознайомлення з християнським суспільним вченням, створення середовища міжконфесійного діалогу задля пошуку християнських відповідей на головні суспільні виклики сучасності.

Програма стартувала 17 жовтня і розпочалася міжнародним круглим столом на тему «Сучасні суспільні виклики та християнська ідентичність». Дискутанти з різних українських вишів та університетів США висловили свої думки стосовно перспектив імплементації християнського суспільного вчення в контекст українських реалій, чим спровокували плідну дискусію серед учасників програми.

Декан філософсько-богословського факультету о. Роман Завійський, відкриваючи міжнародний круглий стіл, наголосив на високому рівні довіри українського суспільства до Церков та релігійних організацій. Присутність Церков на Майдані, а також військове капеланство в умовах війни на Сході України лише засвідчують взаємну довіру Церкви та суспільства одне до одного. Звідси й випливає необхідність ставити і давати відповіді на питання: “Що Церкви та релігійні спільноти можуть запропонувати у відповідь суспільним викликам сьогодення?”, “У який спосіб християнські цінності мають ширитись, щоб змінити суспільство?”.

«Серед учасників програми, – зазначає о. Роман Завійський, – представники різних громадських організацій, працівники державних установ, освітяни, аспіранти, фахівці в галузях політології, юриспруденції та інших сфер. Ця програма є також міжконфесійною, а тому до участі в ній зголосилися представники різних Церков і релігійних спільнот».

Професор кафедри філософії УКУ, віце-президент Асоціації «Духовне відродження»Михайло Черенков у своєму виступі наголосив на кількох ключових моментах взаємодії сучасного богослов’я та нинішніх суспільних викликів. За словами філософа, теологія сьогодні повертається в суспільство, але вона може мало що йому запропонувати, бо позбавлена великого багажу. На думку професора, таке становище має свої позитиви, адже в сучасних обставинах нинішнє богослов’я може оперативно реагувати на суспільні виклики, тим самим воно збагачуватиметься і поширюватиметься. У цьому контексті професор Черенков запропонував нову концепцію «теології суспільної трансформації», яка, власне, стосується на взаємодії суспільства і релігії. Цю концепцію він описав наступним чином: «Теологія має не тільки трансформувати суспільство, але й сама готова змінюватись. Таким чином, ми маємо конвергенцію між теологією та суспільством».

Завідувач кафедри богослов’я Українського католицького університету Віктор Жуковський поділився своїми рефлексіями про взаємовідносини віровчення та повсякденного життя християнина. За його словами, «суть християнства – це дієва віра». Таким чином, християнська суспільна етика, маючи в своїй основі християнські віровчительні підвалини, має проповідуватись, вивчатись і головно – імплементуватись в щоденному житті в різних контекстах суспільних відносин. Прикладом такої дієвої віри, як наголошував промовець, є сам Ісус Христос, який показав модель не лише стосунків між особами в Трійці чи відносин між Богом і людиною, але й модель людських міжособистісних стосунків, яка є прикладом того, як ми сьогодні можемо імплементувати християнське суспільне вчення.

Важливої проблематики світоглядів міжособового спілкування торкнувся професор Київського національного університету ім. Т. Шевченка Федір Кирилюк. Професор у своєму виступі наголосив, що сьогоднішнє суспільство ще переживає продукт радянського космополітизму, який десятки різних культур та релігійних вірувань зводив до одноманітного способу життя. Сьогодні спілкування вимагає толерантності, терпеливості та відповідальності у ставленні до іншості та іншого. І саме християнська етика, на думку професора Кирилюка, є мірилом, культурою та моделлю спілкування сьогодні.

Гостьовий професор із Вашингтону, США Мішель Вазкез наголосила на важливості для українського суспільства мати відповідальних лідерів, які без вагань можуть брати на себе відповідальність. Феноменом сучасного суспільства є те, що ми живемо немовби в комірчині, яка здебільшого обмежується сім’єю. Однак сьогодні бракує зв’язків між цими комірчинами, простір між якими не є зовсім безпечним. Завданням сучасної суспільної етики є якраз творитимістки між цими комірчинами, щоб зробити цей простір безпечним. Тому цю етику можна ще назвати «етикою піклування» (Ethics of care). Її мають творити лідери, які не бояться ризикувати і є готові служити. Доповідачка наголосила на важливості лідерського служіння (Servant leadership) – такому стилі лідерства, яке базується на житті Ісуса Христа.

На завершення панельних доповідей гостьовий професор університету Томи Аквінського в Гренд Репідз (Мічіґан) Роберт Марко наголосив: «Україна зараз повинна щось запропонувати для суспільства, що стане певною моделлю для Західної цивілізації». Якщо значна частина уваги всього світу зараз прикута до України, підкреслив промовець, то українське суспільство повинно продемонструвати таку модель суспільних відносин, щоб сучасне Західне суспільство могло запозичити щось в України.

У своїй подальшій лекції на тему «Християнське суспільне вчення: вікно можливостей для громадянського суспільства в Україні» професор Марко представив та проаналізував для аудиторії основні принципи суспільного вчення і закликав слухачів до активного обговорення в групах реалізацію та нереалізацію цих принципів в українському контексті.

На завершення керівник Української соціальної академії о. д-р Михайло Мельник та викладач Українського католицького університету Петро Дарморіс презентували учасникам концепцію програми «Суспільно-політичної етики», яка реалізовуватиметься у двох форматах. Перший з них передбачає регулярні суботні зустрічі в м. Києві, присвячені різним тематикам соціальної етики, під час яких учасники матимуть можливість слухати лекції провідних українських та закордонних фахівців, обговорювати актуальні проблеми, вирішувати кейси та виконувати різноманітні завдання, щоб отримати знання та навики в різних сферах суспільно-політичної етики. Наступний модуль відбудеться вже 31 жовтня і буде присвячений темі «Християнське суспільне вчення та питання справедливості».

Інший формат реалізації програми передбачає серію виїзних модулів в різних містах України, під час яких учасники впродовж двох-трьох днів інтенсивного навчання та спілкування з фахівцями отримають цінні знання та навички щодо імплементації принципів християнського суспільного вчення в таких сферах як економіка і бізнес, роль політики в питаннях війни та збереженні миру, медіа-етика та інших актуальних на сьогодні сегментах суспільного життя.

ucu.edu.ua

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next