АКТУАЛЬНО

Генеральний секретар Міжнародної католицької міграційної комісії здійснив візит до Івано-Франківської архиєпархії

Четвер, 07 липня 2022, 15:52
У середу, 6 липня, відбувся візит монсеньйора Роберта Вітілло, генерального секретаря Міжнародної католицької міграційної комісії, до Івано-Франківської архиєпархії УГКЦ у супроводі представників організації Лицарів Колумба.

Супроводжували гостя Юрій Малецький, національний делегат Лицарів Колумба в Україні, Християн Костко, Лицар Колуба, консультант з управління Міжнародної католицької міграційної комісії, та Мирослав Мазур, регіональний делегат Лицарів Колумба в Івано-Франківській митрополії.

Захід розпочався із візиту монсеньйора Роберта Вітілло до Архиєпархіального управління, де гостя зустрів генеральний вікарії митр. прот. Степан Балагура та віце-економ прот. Віталій Максимів. Під час розмови генеральний секретар розповів про історію організації, початок історії якої сягає ще 1951 року, детально розповів про структуру комісії, а також про активну й всебічну її діяльність по цілому світі.

Після конференції о. Віталій Максимів провів екскурсію об'єктами архиєпархії для монсеньйора Роберта Вітілло.

На початку гість ознайомився із побутом вимушено переселених осіб, які проживають в Івано-Франківській духовній семінарії. Екскурсія продовжилась приміщеннями клініки Святого Луки, які на цей час перебувають в процесі будівництва.

Пізніше усі попрямували до гуманітарного фонду Івано-Франківської архиєпархії, де переселенцям різних соціальних категорій роздають харчові продукти, побутову хімію, одяг, взуття та інше. Отець Віталій під час візиту цього об'єкту повідомив, що всього 10% харчових продуктів та побутової хімії закуповують в Україні, а 90% — надходять з Європи.

Згодом генерального секретаря провели до Лікувально-діагностичного центру «Клініка святого Луки». Перебуваючи в приміщенні центру, віце-економ розповів про пільги для вимушено переселених осіб, які оплачують 10% від вартості ціни за послугу, а решту суми оплачує Римо-Католицька Церква Німеччини, яка надає гранти на ці послуги.

Далі о. Віталій запросив гостя відвідати 6 поверх 2-го корпусу архиєпархії, у якому розміщені авдиторії Івано-Франківської академії Івана Золотоустого, проте на даний час в них зберігають запаси медикаментів, отримані з Італії та Німеччини.

Опісля в семінарійній каплиці відбулася зустріч учасників візитації з переселенцями, які проживають в семінарії. Під час розмови один з представників Лицарів Колумба озвучив ціль цього візиту в Україні — побачити те, як УГКЦ реагує на потреби вимушено переселених осіб та зрозуміти, які існують потреби в умовах війни для них. Метою поїздки можна також назвати інформування місцевої греко-католицької ієрархії про діяльність робочої групи, наявні ресурси, а також дізнатися про поточні потреби місцевих єпархій, релігійних згромаджень та організацій. Між тим, відбулась зустріч із вимушено переселеними особами та ділення їх враженнями від життя в семінарії.

Наступним слово мав монсеньйор Роберто Вітілло, який звернувся до всіх присутніх переселенців:

«Дякую за запрошення бути сьогодні з вами. Хочу запевнити, що Папа Римський Франциск знає про цей візит до України. Він хоче передати вам свої співчуття. Немає слів, які б могли виразити ваш біль, але ми хочемо, щоб ви були запевнені в наших молитвах за вас та інших людей за те, щоб мир повернувся в Україну. Я дуже натхненний тією працею, яку Церква виконує тут, і я радий, що ця допомога є результативною. Керівництво у Ватикані хоче нагадати місцевій ієрархії, зокрема священникам та єпископам, що шукатиме способи їх підтримки у пасторальній діяльності», — з цими словами звернувся монсеньйор Роберто Вітілло до всіх присутніх під час зібрання.

Згодом гість зазначив, що має на меті почути від переселенців їхні переживання та враження від перебування в стінах семінарії — тимчасовому прихистку для них. Отець Віталій додав, що тимчасовим жителям семінарії надається безкоштовне триразове харчування.

Одна з переселенок висловила велику вдячність за можливість перебування в семінарії з теплим прийомом та всіма необхідними умовами в цей непростий час: «Ми дуже вдячні всім працівникам семінарії за те, що нас всіх прийняли і надали нам чудовий прихисток. Тут ми отримуємо не лише матеріальну допомогу, а також духовну й моральну, оскільки щоп'ятниці духівники семінарії для нас проводять катехизацію, що має дуже велике значення для заспокоєння душі».

Своєю чергою віце-економ ствердно запевнив всіх присутніх від імені архиєпископа і митрополита Івано-Франківського владики Володимира Війтишина, що з початком навчання в семінарії у вересні внутрішньо переміщених осіб переселять до інших об'єктів, де вони зможуть надалі перебувати у безпеці та затишку, а також шукатимуть гранти на нове житло для них.

На завершення спільної конференції монсеньйор Роберто Вітілло висловив вдячність переселенцям за можливість почути те, що турбує їх у серцях: «Члени цієї робочої групи працюють не лише над тим, щоб забезпечити матеріальну підтримку, а й підтримати священників з духовної точки зору. Хочу запевнити вас у своїх молитвах, які надалі продовжуватиму в Женеві».

Після короткої обідньої перерви монсеньйор Роберто Вітілло відвідав Католицький ліцей святого Василія Великого, де його зустрів о. Маркіян Букатчук, директор навчального закладу. Під час цього візиту директор представив авдиторії, в яких на даний час перебувають переселенці, та розповів про їх побут, демонструючи умови перебування в закладі.

Візит продовжився у монастирі отців Редемптористів м. Івано-Франківськ, де гостя зустрів о. Андрій Цікало. В ході екскурсії монсеньйор Роберто Вітілло мав нагоду поспілкуватися з біженцями, які ділилися власним досвідом свого перебування в монастирі.

Незадовго відбувся переїзд до Костелу Христа Царя, де візитатора прийняв о. Владислав Іващак — настоятель костелу. Також із візитом генеральний секретар Міжнародної Католицької Міграційної Комісії завітав до одного з гуртожитків ІФНТУНГ, де проживають внутрішньо переміщені особи, а також до центру приймання і розподілу біженців на базі спорткомплексу ІФНТУНГ.

Довідково

Міжнародна католицька міграційна комісія виконує роль координатора робочої групи під назвою «Католицька Відповідь для України», до якої входять усі основні світові католицькі гуманітарні організації (Карітас Інтернаціоналіс, Карітас Європа, Єзуїтська служба біженців (міжнародна та європейська),  Міжнародна католицька міграційна комісія, Мальтійський Орден, Рада Єпископських Конференцій Європи (CCEE) та Комісія Єпископських Конференцій Європейського Союзу (COMECE). Усі ці зусилля здійснюються у тісній співпраці з дикастерією Сприяння цілісному людському розвитку та Ватиканською секцією мігрантів і біженців.

Департамент інформації Івано-Франківської архиєпархії УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next