АКТУАЛЬНО

Генеральний штаб висловив потребу у військових капеланах Української Греко-Католицької Церкви

Четвер, 02 жовтня 2014, 15:06
1 жовтня за ініціативи Генерального штабу Збройних сил України відбулося засідання Ради у справах душпастирства при Міністерстві оборони України.

У засіданні взяли участь представники Церков та релігійних організацій. Від Української Греко-Католицької Церкви був присутній о. Любомир Яворський, заступник керівника Департаменту Патріаршої курії Української Греко-Католицької Церкви у справах душпастирства силових структур України, та референт Департаменту Олександр Мельник.

Міністерство оборони України представляв полковник Руслан Коханчук, старший офіцер відділу роботи з громадськими релігійними організаціями і шефських зв’язків Департаменту соціальної і гуманітарної політики Міністерства Оборони України, та Віталій Якимчук, преставник Департаменту соціальної і гуманітарної політики МОУ. На засіданні були присутні: полковник Андрій Овсянніков, заступник начальника відділу МТЗ психологічних технологій Головного управління по роботі з особовим складом Збройних Сил України, та капітан першого рангу Андрій Коренько, представник Головного управління по роботі з особовим складом, а також експерти: Максим Васін, виконавчий директор Інституту релігійної свободи, та Юрій Євгенович Решетников, голова Державного комітету України у справах національностей та релігій.

Приводом для зібрання став лист начальника Генерального Штабу ЗСУ, у якому було проаналізовано ситуацію в зоні АТО та участь в душпастирській опіці військовослужбовців на сході України священиків-капеланів. На засіданні було заявлено кількість душпастирів від кожної конфесії, які здійснюють духовний супровід військовослужбовців в зоні АТО. Від Генерального Штабу було висунуто ініціативу направити офіційного листа з проханням до  конфесій через звернення до глав Церков та релігійних організацій, які б благословили та доручили розпочати підготовку священиків своїх конфесій до капеланського служіння.

Українська Греко-Католицька Церква прозвітувала про власну діяльність у сфері капеланського служіння в зоні АТО протягом березня-вересня 2014 року. «Глава УГКЦ Блаженніший Святослав Шевчук благословив капеланську діяльність нашої Церкви серед військовослужбовців у зоні АТО та по всій Україні, - заявив о. Любомир Яворський. – З березня ми щоденно ведемо роботу: як серед військовослужбовців, до яких направляємо капеланів, так і серед священиків – для них ми організовуємо специфічні тренінги та семінари. За ці півроку ми напрацювали власні механізми взаємодії з Генеральним Штабом та Міністерством оборони України з залучення священиків до душпастирської діяльності в зоні АТО», - підкреслив о. Любомир Яворський.

За словами Олександра Мельника, референта Департаменту капеланства УГКЦ, Генеральний  Штаб висловив бажання поповнити особовий склад у зоні АТО священнослужителями Української Греко-Католицької Церкви у складі чотирьох осіб. Найближчим часом вони вирушать у запрошений Генеральним Штабом сектор АТО.

На сьогодні 8 священиків УГКЦ душпастирюють в зоні АТО в різних її секторах. В УКГЦ постійно триває відбір військових капеланів за напрацьованим механізмом.

Полковник Руслан Коханчук поінформував членів Ради та запрошених про стан опрацювання положення про службу військового духовенства Міністерством оборони України.  Кабінет Міністрів України очікує від Міністерства оборони ефективних кроків щодо практичного впровадження капеланства у війську.

За даними сайт Інститут релігійної свободи, після затвердження положень про капеланську службу Міноборони, МВС та ДПрС повинні здійснити у місячний строк відбір осіб з числа священнослужителів, які запропоновані релігійними організаціями, згідно встановлених вимог. Основним завданням військових священиків-капеланів буде забезпечення душпастирської опіки військовослужбовців і резервістів Збройних Сил, Національної гвардії та Державної прикордонної служби.

Під час засідання членами Ради було схвалено проведення молебню до свята Покрови, як також сповістити священнослужителів у зоні АТО 14 жовтня провести з військовослужбовцями молебень за мир в Україні та за всіх, хто стоїть на його сторожі. «Цим ми хочемо показати ту єдність конфесій, яка сьогодні має існувати між нами, котрі служать серед військових у складні для України часи», - підкреслює о. Любомир.

Департамент капеланства УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next