АКТУАЛЬНО

Глава Церкви у Харкові: «Ми все відновимо, але зараз нам треба рятувати людське життя»

Четвер, 16 червня 2022, 21:54
Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав 16 червня 2022 року з душпастирським візитом відвідав Харків.
Блаженніший Святослав дивиться на площу Свободи у Харкові крізь вікно зруйнованої російською ракетою будівлі Харківської ОДА, 16 червня 2022 року, фото: УГКЦ / о. Ігор Яців Блаженніший Святослав дивиться на площу Свободи у Харкові крізь вікно зруйнованої російською ракетою будівлі Харківської ОДА, 16 червня 2022 року, фото: УГКЦ / о. Ігор Яців

На в’їзді до Харкова Главу Церкви зустрів владика Василь Тучапець, екзарх Харківський, та владика Ігор Ісіченко, єпископ-емерит УГКЦ.

Найперше Глава Церкви відслужив Літургію в підвальному приміщенні майбутнього катедрального собору Святого Миколая УГКЦ в Харкові. Після богослужіння Блаженніший Святослав поспілкувався з людьми, які прийшли до храму отримати різного роду допомогу, насамперед, продукти харчування, продукти гігієни, дитяче харчування.

Опісля Глава Церкви зустрівся з мером Харкова Ігорем Тереховим та заступником голови Харківської обласної військової адміністрації Романом Семенухою.

Під час усіх своїх зустрічей Предстоятель наголошував, що приїхав засвідчити свою підтримку та повагу місту Харкова та області, які сьогодні страждають від війни.

Зустріч з паном Семенухою відбулася біля розбомбленого приміщення Харківської ОДА. «Ми знаходимося у Харкові в розстріляному приміщенні обласної державної адміністрації, звідки відкривається вид на одну з найбільших площ Європи – площу Свободи. Саме звідси почалася російська атака на Харків. Тут впали перші російські бомби та ракети, які зруйнували цей чудовий палац», – сказав Глава Церкви.

«Ми сьогодні тут, і це, – вважає Предстоятель, – як на мене, є великий знак того, що Господь Бог посилає нам велику надію, що ми все відбудуємо, усе відновимо, але зараз нам треба рятувати людське життя. Бо життя вбитих, закатованих, полеглих тільки Господь Бог поверне назад у день воскресіння».

Глава УГКЦ зауважив, що він прибув до Харкова, щоби висловити свою повагу й солідарність з харків’янами, мешканцями цього міста-героя, щоб привернути увагу цілого світу, тому що через кілька десятків кілометрів звідси ведуться інтенсивні бойові дії і ворог не полишає своїх намірів повернутися і далі нищити все живе.

«Але ми бачимо, що харків’яни усміхаються, а ворог боїться. Харків’яни відбудовують своє місто, а ворог відчуває своє безсилля. Але тут біля кабінету голови Харківської ОДА ми по-особливому відчуваємо, що Господь є з нами і що перемога України буде славою Божою, буде перемогою добра над злом, перемогою правди над брехнею, перемогою України над російським загарбником», – переконує духовний лідер.

Мер міста відзначив важливість візиту Глави УГКЦ і наголосив, що Україна сьогодні потребує голосу на міжнародній арені, щоб війна росії проти України не припинила бути новиною для міжнародної спільноти, тому потрібно весь час будити сумління людей у світі, щоб війна в Україні не була забутою. І пан Терехов бачить у Блаженнішому Святославові голос, який буде промовляти до світу.

Пане Семенуха відзначив, що має честь послухати, побачити слова солідарності Глави УГКЦ, який сьогодні відвідав Харків.

«Коли у Харкові, – розповів він, – постав греко-католицький храм, то це взагалі було непересічною подією для цього регіону. З присутністю цієї Церкви тут посилися наша віра в Україну, в Бога. Це Церква, на мою думку, без перебільшення, є державотворчою і націєтворчою Церквою. УГКЦ займає поважне місце у розбудові ідентичності Українського народу. Тому сьогоднішній візит Глави УГКЦ є неймовірно важливий для всієї Харківської області і всіх вірних».

«Мужність Блаженнішого Святослава безумовно надихає», – додав пан Семенуха.

Наприкінці візиту Глава Церкви завітав до Святодмитрієвського храму УГКЦ, де служить владика Ігор Ісіченко. Тут Предстоятель ознайомився з діяльністю великого гуманітарного хабу, де волонтери неупинно приймають, сортують та роздають допомогу потребуючим. Крім того, тут працює колцентр, куди люди можуть зателефонувати й попросити про допомогу.

Предстоятель перебував у супроводі отця Любомира Яворського, патріаршого економа та голови антикризового центру, отця Олега Олекси, особистого секретаря Глави Церкви, та отця Ігоря Яціва, керівника Департаменту інформації УГКЦ.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next