АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ відкрив у Римі міжнародну конференцію про Замойський собор

Вівторок, 09 листопада 2021, 21:31
Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав Божественною Літургією в соборі Святої Софії в Римі розпочав конференцію, присвячену Замойському соборові, яка проводиться 9-10 листопада у Папському східному інституті.
Фото: Юрій Ганчук / Релігійне товариство Свята Софія для українців католиків (Рим) Фото: Юрій Ганчук / Релігійне товариство Свята Софія для українців католиків (Рим) Фото: Юрій Ганчук / Релігійне товариство Свята Софія для українців католиків (Рим) Фото: Юрій Ганчук / Релігійне товариство Свята Софія для українців католиків (Рим)

«Цією Літургією, – сказав архиєрей, – ми розпочинаємо тут, у Римі, в соборі Святої Софії Премудрості Божої, певний простір наукової праці, слухання, а відтак якогось особистого досвіду і пережиття».

Предстоятель припустив, що, мабуть, сьогодні тішиться патріарх Йосиф, який так хотів, щоб довкола цього храму Премудрості наша Церква творила певне інтелектуальне середовище для всього українського світу. Він прагнув, щоб історія Київської Церкви, її богословська думка, канонічна дисципліна тут осмислювалася, вивчалася, можливо, по-новому інтерпретувалася, а відтак зберігалася, як великий скарб і постійно відкривалася сучасній людині.

«Ми знаємо, що в найтяжчі моменти історії, щоб вирішити, як жити далі, Церква збирається біля стіп Христа-Учителя, щоб слухати Його слово, а відтак щоб розуміти, планувати, будувати свій земний шлях», – додав він.

Замойський синод 1720 року, за його словами, є моментом соборування Церкви Христової, Церкви Київської. У сучасних обставинах Церква кличе всю Католицьку Церкву до синодального шляху.

Цей синод, на переконання Глави Церкви, був таким моментом, коли всі відчували свою співвідповідальність за долю своєю Церкви-матері і зібралися разом. Був непростий час – час просвітництва. І наша Церква намагалася зрозуміти, як далі впорядковувати, будувати і розвивати своє життя.

У Божественній Літургії в соборі Святої Софії в Римі учасники конференції особливо вознесли молитву за вічний упокій усіх учасників Замойського синоду. «Ми відчуваємо, що для того, щоб правильно зрозуміти думки, висловлювання, рішення соборових отців Замойського синоду, ми повинні побути трохи разом з ними. І ця Літургія є унікальним простором Небесного Царства, щоб зібратися разом слухати Бога, а відтак один одного», – сказав Предстоятель.

Особливо Глава Церкви згадав під час Літургії у заупокійній молитві  професора доктора Ігоря Скочиляса, який мріяв про цю конференцію.

Читайте повний текст проповіді Блаженнішого Святослава з нагоди відкриття конференції до 300-річчя Замойського собору

Блаженніший Святослав подякував усім, які сьогодні зібралися тут, у Римі, щоб за допомогою сучасної об'єктивної наукової методології заглибитися в час та епоху Замойського синоду, щоб краще її зрозуміти, відчути, як тоді билося серце нашої Церкви. Усвідомити, який тоді вплив мав Замойський синод не лише для київського унійного християнства, а й для інших Східних Католицьких Церков.

Глава Церкви побажав, щоб простір Божого Царства, який ми разом творимо, у сучасному світі був контекстом для наукової та інтелектуальної праці.

Довідка

Замойський синод – локальний собор Київської унійної митрополії, який відбувся в Замості (нині територія Польщі) під головуванням митрополита Лева Кішки у 1720 році. Синод був проведений для покращення організації УГКЦ як реакція на реформу російського царя Петра І Російської Православної Церкви, що на протестантський манер підпорядковувала Церкву політичній владі.

З програмою конференції можна ознайомитися тут.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next