АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ бере участь у зустрічі делегації ВРЦіРО із посадовцями ЄС

Четвер, 07 березня 2013, 11:53
6 березня 2013 року делегація Всеукраїнської ради Церков і релігійних організацій, до якої входить і Блаженніший Святослав (Шевчук), Глава УГКЦ, прибула до Брюсселя для проведення зустрічей з посадовцями Європейського Союзу. Про це повідомляє Інститут релігійної свободи.

6 березня 2013 року делегація Всеукраїнської ради Церков і релігійних організацій, до якої входить і Блаженніший Святослав (Шевчук), Глава УГКЦ, прибула до Брюсселя для проведення зустрічей з посадовцями Європейського Союзу. Про це повідомляє Інститут релігійної свободи.

Представники делегації таким візитом прагнуть налагодити дружні стосунки України з європейським співтовариством, представити досвід Україну у сфері міжконфесійного порозуміння та співробітництва, обговорити проблематику утвердження в суспільстві високих моральних засад і свободи віросповідання. У зустрічах Глав і повноважних представників конфесій із посадовцями європейських структур також візьмуть участь дипломатичні працівники Представництва України при Європейському Союзі.

Цього дня делегація зустрілася з Європейським комісаром з питань розширення і політики добросусідства Штефаном Фюле. Під час зустрічі відбувся жвавий обмін думками щодо європейських перспектив України з огляду на різні труднощі євроінтеграційного процесу.
Глави українських конфесій наголосили на важливості моральних засад, необхідних не лише для розбудови української суспільства, а й усієї європейської спільноти. Вони заявили про усвідомлення своєї відповідальності перед Богом за утвердження високих моральних цінностей заради майбутнього наступних поколінь, що обумовлює відповідну публічну позицію в діалозі з владою та громадянами. Зі свого боку Штефан Фюле висловив глибоку повагу до тих духовних і моральних засад, які втілюють в Україні лідери Церков і релігійних організації. Він наголосив на унікальності українського досвіду міжрелігійного порозуміння, який включає в себе не лише мирне співіснування представників різних релігій, але і є прикладом успішного міжконфесійного співробітництва.
За словами Єврокомісара, цей позитивний досвід, який розвиває релігійна спільнота України, важливий як для Європи, так і для всього глобалізованого світу, що охоплює представників різних національностей, віросповідань, світоглядів тощо. Обидві сторони погодилися з необхідністю спільного пошуку відповідей на питання, що пов’язані з сучасними суспільними проблемами. Однією з них є демографічна криза в Європі. 
Глави конфесій акцентували на духовних і моральних передумовах різного роду суспільних криз, закликаючи примножувати добро та протидіяти злу. На їх переконання, релігійна складова є важливим елементом побудови громадянського суспільства в Україні. Від української делегації під час зустрічі виступили: Архиєпископ Григоріс Буніатян, Патріарх Філарет (Денисенко), рабин Яків Дов Блайх, Верховний Архиєпископ Святослав (Шевчук), пастор Андрій Гамбург, шейх Ахмед Тамім.
На завершення Штефан Фюле висловив задоволення результатами діалогу. Учасники зустрічі накреслили кроки для дальшої співпраці: як у Європейському Союзі, так і в Україні. 
Візит делегації Всеукраїнської ради Церков і релігійних організацій до Брюсселя завершився офіційним прийомом за участю посадовців ЄС, представника України при Європейському Союзі Костянтина Єлісєєва, депутата Європарламенту і голови делегації у Комітеті парламентського співробітництва Україна-ЄС Павла Коваля, представників дипломатичних кіл, Конференції Європейських Церков, Апостольської нунціатури, єврейських організацій, громадських інституцій та української діаспори.Нагадаємо, що делегація Всеукраїнської ради Церков і релігійних організацій планувала відвідати Брюссель ще в березні 2012 року. Проте того разу офіційні заходи з посадовцями ЄС не відбулись у зв’язку з ініціативою Президента України щодо термінової зустрічі з Главами конфесій.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next