АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ: «Блаженніший Любомир, як новітній кобзар, залишив нам цілий епос християнської культури, добра, правди та миру»

Субота, 27 лютого 2021, 14:13
«Сьогодні, наприкінці робочого дня і тижня, ми прийшли до крипти Патріаршого собору, де спочивають тлінні останки Блаженнішого Любомира - нашого батька й учителя. Ми прийшли сюди, щоб подякувати Господу за дар його життя», - на цьому 26 лютого 2021 року наголосив Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав з нагоди 88-ї річниці з дня народження Блаженнішого Любомира Гузара.

Цього дня у крипті Патріаршого собору Воскресіння Христового відбулася Панахида, яку очолив Блаженніший Святослав у співслужінні з владикою Богданом Дзюрахом та духовенством Київської архиєпархії.

Звертаючись до присутніх, Глава УГКЦ зауважив: «Сьогодні дякуємо Богу за дар життя Блаженнішого Любомира в день його народження. Дякуємо у той день, коли Господь Бог послав українському народові великого сина, який згодом став його батьком, учителем і провідником». Відтак він додав, що це були непрості та непевні часи для нашого народу, Церкви та нації.

«Дякую усім вам, - продовжив Блаженніший Святослав, - які приходите сюди для того, щоб побути поруч із Блаженнішим Любомиром. Дякую, що приходите сюди не тільки раз чи два рази на рік: у день його відходу до вічності чи в день його народження. Дякую всім вам, які завжди, коли приходите до храму на молитву, ніколи не залишаєте нашого собору, щоби не прийти сюди й не побути хоча б хвилинку з Блаженнішим Любомиром. Дякую всім вам, що не залишаєте його тут самотнім», - наголосив Глава Церкви.

Він також розповів, що час від часу в крипті перечитує книгу пам’яті, у якій молільники залишають свої записи. «Тут відчувається, що Блаженніший Любомир, хоча й відійшов у вічність, є живий та продовжує тиху, сердечну розмову зі своїм народом. Адже тут люди записують свої думки, переживання, часом молитви й прохання. Вірні просять Блаженнішого Любомира про заступництво на небесах у їхніх особистих, життєвих, сімейних, а часом навіть суспільних проблемах. Ця розмова, яка почалася в день його народження, продовжується і після його відходу у вічність».

Предстоятель УГКЦ подякував усім тим, які пам’ятають і слухають цитати Блаженнішого Любомира. «Ми добре знаємо, що Любомир, як цей новітній кобзар, залишив нам цілий сучасний, національний епос. Він залишив нам епос християнської культури, культури добра, правди та миру».

Блаженніший Святослав закликав щодня користати з мудрих вказівок, порад, часом навіть з гумору Блаженнішого Любомира: «Щоб цей епос продовжував жити й діяти в наших серцях, умах та вчинках».

Він додав, що коли так відбуватиметься, то одного дня Блаженніший Любомир усім скаже: «Ви не тільки мене слухали, а й почули. Ви не тільки слухали, а й стали кращими».

Завершуючи своє слово, Предстоятель УГКЦ закликав усіх молитися про вічний спочинок Блаженнішого Любомира та, водночас, дякувати за дар його життя. «Нехай наша сьогоднішня спільна зустріч і молитва буде ще одною доброю спільною нагодою почути. Адже те, що ми почуємо, - приймемо до нашого серця. Тоді дар життя Блаженнішого Любомира буде продовжуватися у житті кожного з нас».

Пресбюро Київської архиєпархії


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next