АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ: «Якщо сильна, велика держава має право вторгатися на територію свого сусіда, то це свідчить, що міжнародного права більше не існує»

Понеділок, 30 травня 2016, 16:32
Ситуація на Сході України – це питання не кордонів, а незаконної анексії та окупації території нашої країни. Це порушення міжнародного права і світової системи міжнародної безпеки. Якщо сильна і велика (за розміром) країна має право вторгатися на територію свого сусіда, то це свідчить, що міжнародного права більше не існує. Тож тут уже йдеться не тільки про справедливість, а й про дотримання міжнародного права.

Таку думку висловив Глава і Отець УГКЦ Блаженніший Святослав в інтерв’ю для Catholic News Agency.

«Гадаю, існує багато причин, чому міжнародне співтовариство, так би мовити, мовчить про війну в Україні. Часто так звані багаті країни зосереджені на власних інтересах і своїй міжнародній політиці. А ті країни, які не беруть безпосередньої участі в їх благополуччі, підлягають маргіналізації і забуттю. Тож, схоже на те, що сучасним політикам краще вдавати, що проблеми не існує, аніж вирішувати її», – пояснив Глава Церкви.

Архиєрей додав, що сьогоднішня ситуація в Україні – це війна супроти суверенної і незалежної країни. «Ця війна стала найбільшою міжнародною кризою у Східній Європі після Другої світової війни не тільки на дипломатичному, військовому й політичному рівнях, а й на гуманітарному. Вона зумовила масові страждання. В Українській Державі є близько двох мільйонів внутрішньо переміщених осіб. Український народ «виживає» на своїй багатій, родючій землі. Саме тому Україна гостро потребує міжнародної солідарності», – наголосив Блаженніший Святослав.

Як розповів Глава УГКЦ, стається так, що в західних країнах звістки про війну і страждання сприймаються лише як чергова порція новин. Через байдужість люди закривають очі, коли бачать кровопролиття або страждання інших.

«Ситуація в Україні ставить дуже глибокі питання: чи ми беремо на себе зобов'язання за демократію, яка є основою гідності людини? Чи зобов'язуємося дотримуватися принципу святості людського життя? Усі ці питання постають зараз в Україні і ми, українці, прагнемо задати їх міжнародному співтовариству», – зазначив Блаженніший Святослав.

 

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next