АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ до керівників католицьких шкіл: «Ви є особливим обличчям Церкви – матері й учительки»

Понеділок, 30 серпня 2021, 19:50
Сьогодні, 30 серпня 2021 року, напередодні нового навчального року Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ, провів онлайн-зустріч з директорами і вчителями католицьких шкіл Української Греко-Католицької Церкви, які діють в Україні. Модерував зустріч о. Петро Майба, голова Комісії УКГЦ у справах освіти і виховання.

Глава УГКЦ привітав присутніх із початком нового навчального року і побажав Божого благословення усім, хто очолює педагогічний колектив, а також учням та їхнім батькам, що довірили своїх дітей вихованню саме у католицькій освіті. «Нехай Господь Бог допоможе своїм благословенням успішно розпочати цей навчальний рік, якнайкраще працювати, а відтак плоди нашої праці віддати на Божу славу», – побажав Глава Церкви.

Блаженніший Святослав звернув увагу на особливе завдання, яке стоїть перед вчителями католицьких шкіл: «Ви, вчителі, є особливим обличчям Церкви – матері й учительки. Багато дітей, які у майбутньому формуватимуть своє особисте відчуття Церкви і Її місця в їхньому житті, у своїх спогадах повертатимуться до католицької школи – до отців, сестер, викладачів, які намагалися дати їм все, що мали, для того щоб вони виросли не тільки освіченими людьми, отримали якнайкращу середню шкільну освіту, а й зуміли стати добрими людьми. Тому освіта і виховання у нашому піклуванні про цілісне виховання дитини завжди ідуть разом».

Читайте також: «Рада Церков і Міносвіти підписали угоду про співпрацю, яка має на меті осягнути ціннісне виховання дітей і молоді»

Відтак Глава Церкви звернув увагу присутніх на дві теми, які, на його переконання, є актуальними на початку цього навчального року. Це – підписання Угоди про співпрацю між Міністерством освіти та науки та Всеукраїнською радою Церков і релігійних організацій і захист дітей від сексуального насильства.

Щодо Угоди між МОН і ВРЦіРО, Предстоятель розповів освітянам, що ВРЦіРО, а разом з тим і УГКЦ, багато років намагатися співпрацювати з МОН задля забезпечення виховної складової і світоглядного елементу в освіті у школах України. І, власне, підписанням цього документа вдалося досягти чітких домовленостей про те, щоб фундаментальні, загальнолюдські цінності, зокрема сімейні цінності, стали невід’ємною частиною освіти.

Блаженніший Святослав заохотив педагогів ознайомитися з текстом Угоди і запросив спільно поспостерігати за тим, наскільки вона буде втілюватися в життя.

Щодо теми захисту дітей від сексуального насильства, яка сьогодні стоїть у центрі уваги Вселенської Церкви у різних частинах світу, Блаженніший Святослав підкреслив, що УГКЦ вже багато робить у цьому напрямку і буде робити далі. Зокрема Предстоятель пригадав інструкції, затверджені і поширені Синодом Єпископів УГКЦ.

«Ці проблеми не обходять стороною нікого, в тому числі й наші католицькі школи. Тут не йдеться лише про тих, хто у них працює. В Україні ця проблема часом ще замовчується, та все-таки дуже багато дітей потерпають від такого роду насильства. Тому ми мусимо бути вмілими педагогами, які зуміють побачити рани від сексуального насильства у душах дітей, а відтак знайдуть відповідні способи, як їм допомоги», – наголосив Предстоятель.

Проблема сексуального насильства, на переконання Блаженнішого Святослава, стає проблемою цілісного виховання дитини і її захисту.

Глава УГКЦ розповів директорам католицьких шкіл про Центр захисту дитину, який у тісній співпраці з Синодом Єпископів УГКЦ відкрито в Українському католицькому університеті. А тепер цим Центром при УКУ відкривається окрема Школа, яка називається «Гідність дитини як безумовна цінність. Превенція сексуального насильства в Церкві і суспільстві». «Я б дуже просив, щоб у кожній католицькій школі була принаймні одна особа, яка пройшла б вишкіл у цій школі і була чутливою щодо цієї проблематики», – заохотив Глава Церкви.

Перший навчальний курс у Школі захисту гідності дитини стартує 15 вересня 2021 року.

Читайте також: Глава УГКЦ в Уневі: «Незалежність є сьогодні нашим особистим завданням, і ми повинні повірити, що цього варте наше діло»

Також Блаженніший Святослав закликав директорів католицьких шкіл продовжувати протидіяти поширенню коронавірусної хвороби, роблячи все для того, щоб не лише храми та спільноти УГКЦ, а й школи були безпечними місцями. У цьому питанні, за його словами, слід співпрацювати з Комісією УГКЦ у справах душпастирства охорони здоров’я.

На завершення Глава УГКЦ запевнив педагогів у постійній увазі, підтримці та молитві. І додав: «Під час прощі в Уневі, яку відбули зовсім нещодавно, ми молилися за наших освітян. Молилися також за наших першокласників і вчителів, викладачів та всіх, хто візьме за їх руку і поведе дорогою людської і Божественної премудрості. Нехай Бог вас усіх благословить!».

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next