АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ до священників: «У сучасних обставинах священник покликаний будувати нову християнську культуру спілкування»

Четвер, 29 квітня 2021, 10:00
Навіть запровадження суворого карантину не може паралізувати нас у нашому служінні та церковному житті, не може перешкодити нам, як Церкві, продовжувати опікуватися людськими душами. Про це пише Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у своєму щорічному посланні до духовенства у Великий четвер.

Однак з новими викликами, мовиться у посланні Предстоятеля, необхідно задуматися над стилем і новими формами душпастирства під час та, особливо, після закінчення пандемії коронавірусу.

«Переконаний, – пише він, – що ця криза є нагодою до душпастирського навернення, про яке Папа Франциск говорить в Апостольському повчанні "Радість Євангелія". Сьогодні на рівні Вселенської Церкви стверджується, що чи не єдиним найважливішим ефективним методом здійснення духовної опіки є супровід».

Цей метод, за його словами, може допомогти священнослужителям не повертатися до «старої нормальності», яка була перед пандемією, а робити радикальні зміни на краще, починаючи з побудови здорових міжособових стосунків. При цьому належить переосмислити та перебудувати форму нашого душпастирювання, намагаючись бути поруч із людиною, супроводжуючи її на життєвому шляху, щоб бути присутнім у житті своїх парафіян.

«У час пандемії ми дякуємо Богові за багатьох добрих душпастирів, які не просто пасивно перебувають біля своїх парафіян, а через проповідь Слова Божого, служіння Святих Таїнств і діла милосердя роблять видимим та присутнім Господа Бога поруч із людиною, зокрема в драматичні моменти її життя», – мовиться у посланні.

«У сучасних обставинах, – переконує Блаженніший Святослав, – священник покликаний будувати нову християнську культуру спілкування. Самота без спільноти може призвести до втечі, до відокремлення і навіть до глибокого розпачу».

Ми вже не раз переконувалися, додає він, у тому, що життя в спільноті, де люди живуть у братній любові, вражає більше, аніж могутні та розкішні сакральні споруди.

Читати повний текст «Послання Блаженнішого Святослава до духовенства УГКЦ на Великий четвер 2021 року Божого»

«У час карантину ми наново відкрили для себе важливість міжособових стосунків і цінність людської солідарності, а ще – що ніхто з нас не спасеться сам, як часто повторює Папа Франциск. Ми можемо спілкуватися онлайн, але когось виховувати чи любити тільки онлайн – важко, практично неможливо. Тому завжди є необхідність здорових, повноцінних і автентичних людських стосунків», – наголошує Блаженніший Святослав.

«Дорогі отці, ієромонахи, диякони та брати-семінаристи! Цього дня, коли ми святкуємо Встановлення Святого Таїнства Священства, прагну привітати  всіх вас із цим великим Божим даром для людини. Сердечно дякую, що свого часу ви відповіли на це Господнє покликання і, отримавши Таїнство Священства, цього дару не занедбуєте, але ним живете, у ньому зростаєте і приносите плоди», – написав Предстоятель.

Департамент інформації УГКЦ,
фото з архіву

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next