АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ до вірних: «Будьте благовісниками справжньої свободи, носіями Господнього Духа, який визволяє!»

Неділя, 28 листопада 2021, 21:05
Людина не може бути порожнечею: якщо в ній не живе Дух Божий, то поселиться дух злий, а може, навіть цілий легіон. Про це сказав Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав у проповіді в 23-тю неділю після Зіслання Святого Духа, закликаючи вірних Церкви бути носіями Господнього Духа, який визволяє.

У проповіді Глава УГКЦ підкреслив, що найважливішим досвідом ізраїльського народу в Старому Завіті було пізнання Бога, який визволяє з рабства і дає свободу. Цей довід, за його словами, міг бути дивним для вибраного народу, адже всі єгипетські божки в очах людей мали інший вигляд – їх треба було боятися, і страх перед ними поневолював. Натомість Бог Ізраїлю – визволяє, кличе від рабства до свободи, веде в пустиню, а відтак в обіцяну землю і сам опікується своїм народом.

Євангельський уривок про зцілення біснуватого в Герасин-краю (Лк. 8, 26-39), каже Блаженніший Святослав, виявляє Ісуса Христа як визвольного Бога Ізраїлю.

Біснуватий, за словами проповідника, є обличчям Герасин-краю і всіх, хто в цій околиці слухав Ісуса Христа. Описуючи біснуватого, Лука дає дуже глибокі і влучні характеристики його стану. Він не носив одягу – був обдертий з гідності, його вважали твариною. Жив не в хаті – був позбавлений товариства людей, а в гробах – був як живий мерлець, як людина, яка позбавлена людської гідності і є небезпечною.

Блаженніший Святослав звернув увагу на цікаву деталь євангельської розповіді – кайдани і ланцюги, якими в’язали біснуватого. «Окови були явним виявом рабства, у яке потрапив цей чоловік, рабства гріха, у якому перебували всі люди, що випасали стадо свиней», – пояснив він.

Глава УГКЦ, цитуючи святого апостола Петра, пригадав: хто ким переможений, той того є слугою і рабом (пор. 2 Пт. 2, 19). «Зло завжди є тираном і поневолювачем. Зло завжди відбирає в людини свободу. Зло завжди робить людину небезпечною – для неї самої і для її ближніх. Тому-то місто і в’язало цього біснуватого. Він був небезпечний як для себе, так і для жителів міста. Його кайдани були виявом того, що він примушений зовнішнім примусом не чинити зла», – ствердив проповідник.

Христос визволив біснуватого чоловіка, явивши себе Богом-Визволителем, Богом Ізраїлю. «У події зцілення біснуватого бачимо здійснення історії про визволення Ізраїлю. Бачимо, як у водах Галилейського моря гине стадо свиней із легіоном злих духів, як у водах Червоного моря потонуло фараонове військо. Це образ потоплення зла», – пояснив Блаженніший Святослав.

Цей момент відкрив біснуватому нову перспективу, і людина змінилася. «Замість легіону злих духів вона отримала Божого Духа, Духа свободи, якого носить у собі Христос. Тепер вона має зовсім інший вигляд – чоловік сидить одягнений при ногах Ісуса. Його вже не треба було примушувати до цього кайданами. Сидить як той, хто віднайшов свою гідність. Тепер він вже не тварина, а духоносна людина. Тепер він при умі і сам собою володіє», – сказав проповідник.

Також Христос дав певну місію цьому чоловікові. Хоча він хотів іти за Ісусом, Господь йому каже: «Ні. Вернися додому й розкажи все, що Бог зробив тобі».

«Це покликання кожної людини – бути свідком того, ким вона є насправді. Якщо ти людина, то будь людиною! Якщо ти образ Божий, віддзеркалюй у своїх словах і вчинках те, що конкретно тобі Бог учинив», – наголосив Блаженніший Святослав.

Предстоятель закликав вірних бути благовісниками справжньої свободи, носіями Господнього Духа, який визволяє. «Людина ніколи не може бути порожнечею: якщо в ній не живе Дух Божий, то поселиться дух злий, а може, навіть цілий легіон», – перестеріг Глава Церкви.

Блаженніший Святослав висловив занепокоєння тим, що в сучасному світі люди не вповні розуміють, що таке свобода. Одні піддаються спокусі ідолопоклонства – усе в ім’я свободи. Інші, зокрема у пострадянських країнах, навпаки – втомилися від своєї свободи і шукають, кому б її віддати, шукають тирана, кайдани якого були б легкі та солодкі, шукають когось, хто за них вирішував би, що їм робити.

Натомість до справжньої свободи, на переконання Глави УГКЦ, нас кличе Господь, у якого ми віримо. І ця свобода має виміри – свобода від і свобода для.

«Бог робить нас вільними від гріха. І справді свобідним є той, хто не грішить. Ми знаємо, як це тяжко… Однак Христос дає нам свободу у своєму дусі для того, щоб ми були вільними від гріха, щоб мали силу не чинити зла, були вільними від внутрішнього тирана, що нас поневолює і примушує до злого. Однак замало тільки не чинити зла, треба чинити добро. Ми стаємо вільними, коли чинимо добро і є здатними любити. Любов є найвищим проявом свободи. Тому-то Бог хоче, щоб ми його не боялися, а щоб любили… Тварина любити не може, вона може бути лояльною. Бог є любов, і вміння любити – це риса подібності людини до свого Творця», – пояснив проповідник.

Сьогодні бачимо, додав Глава УГКЦ, як люди вакцинуються не для того, щоб бути здоровими і захищеними, а щоб мати Green Pass і могти піти на роботу чи користуватися транспортом. Отже, закон, який спонукає до вакцинації, є кайданами на руках сучасної людини. Проте нікого не можна заставити бути щасливим. Людина мусить обрати своє здоров’я, своє щастя свідомо і добровільно. Лише свідомо і добровільно людина може бути здатною любити.

Департамент інформації УГКЦ,
фото з архіву

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next