АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ: «Календарну церковну реформу ми хотіли б проводити спільно з православними»

Четвер, 13 січня 2022, 17:28
Питання календаря поки що розділяє вірян в Україні, а проводити календарну церковну реформу слід спільно з православними. Про це сказав Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ, в інтерв’ю Укрінформу.

«Я думаю, що питання календаря поки що розділяє вірян в Україні. Бо це не питання дати Різдва чи інших свят, тут проблема є у ставленні людей до цієї проблеми. Ми маємо дуже, я б сказав, таких закостенілих консерваторів, які вважають календар частиною ідентичності своєї конфесії. І коли хтось би наважився реформувати календар, у них закладається тоді підозра, чи це справжня Церква. Традиціоналісти такого типу присутні в усіх конфесіях. І я думаю, що поки що добре, що ми всі святкуємо разом в один день Різдво і Пасху в Україні. Це бодай якийсь стартовий майданчик для наступних речей», – сказав Блаженніший Святослав.

Втім, Глава УГКЦ зауважив, що з року в рік кількість людей, які переконані в тому, що реформа календаря потрібна, зростає.

«Ми ще не маємо критичної кількості, яка б дозволила нам зробити вже певні формальні кроки, але вона потрохи зростає. Знаєте через що? Через те що ми є глобальною Церквою, через те що наші родини мають сьогодні своїх рідних і близьких, що живуть у різних країнах світу. І наприклад, коли діти святкують за григоріанським календарем, а тато і мама – за юліанським, це ставить питання перед сім’єю: як нам бути? Це вже не штучне питання, яке накидають там священник чи єпископ. Це питання, яке ставить собі родина – як нам бути?» – зазначив Предстоятель УГКЦ.

Читайте повний текст інтерв'ю: «Ніколи так яскраво не проявляється ідентичність українців, як під час візиту духовних лідерів», – Блаженніший Святослав

Блаженніший Святослав висловив переконання, що зміна календаря є на часі, і сподівається, що «ми будемо до цього рухатися».

Глава УГКЦ також додав, що Українська Греко-Католицька Церква буде не в змозі провести ефективну календарну реформу сама, тому хоче це зробити разом із православними братами.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next