АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ: «Мене турбує, що брутальний тиск і груба сила стає прийнятним засобом для вирішення державних, суспільних і політичних проблем»

П'ятниця, 11 січня 2013, 19:16
«Мене, як християнина, турбує, що брутальний тиск чи груба сила стає прийнятним засобом для вирішення державних, суспільних і політичних проблем в Україні». Про це сказав Предстоятель Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав (Шевчук) в інтерв’ю газеті «День» від 11 січня, відповідаючи на запитання «Політув’язнена Юлія Тимошенко оголосила акцію громадянської непокори і закликала до цього всіх українців. На ваш погляд, чи мають підстави звичайні українці оголошувати акцію громадянської непокори, адже це дуже серйозний крок?».
«Мене, як християнина, турбує, що брутальний тиск чи груба сила стає прийнятним засобом для вирішення державних, суспільних і політичних проблем в Україні». Про це сказав Предстоятель Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав (Шевчук) в інтерв’ю газеті «День» від 11 січня, відповідаючи на запитання «Політув’язнена Юлія Тимошенко оголосила акцію громадянської непокори і закликала до цього всіх українців. На ваш погляд, чи мають підстави звичайні українці оголошувати акцію громадянської непокори, адже це дуже серйозний крок?». Блаженніший Святослав пригадує про феномен «зайвої» людини, який набув чітких рис у ХХ столітті. Про «зайву людину» він згадав також у своїй різдвяній проповіді, тому що сьогодні, за словами Глави Церкви, привиди тоталітаризму повертаються, тоталітарні ідеології входять у мислення в євроазійському просторі і, на жаль, так само в просторі українському. «Нас турбує, – каже Глава Церкви, – своєрідна радикалізація суспільства. Хтось може казати, що успіх радикальних сил і угрупувань – це намагання українців тиснути в такий спосіб на владу. Хтось каже, що це певною мірою є ознакою відчаю українського суспільства. І одне, і друге не може не турбувати. Але що турбує мене, як християнина, так це те, що брутальний тиск чи така груба сила стає прийнятним засобом для вирішення державних, суспільних і політичних проблем. З цим ми ніколи не можемо погодитися. Не можна вирішити певних проблем демократичного суспільства, принижуючи або нехтуючи правами і свободами якоїсь частини нашого суспільства». «Пригадую, – продовжує він, – під яким гаслом діялося повстання польського народу в царській Росії в 1830 році: «За нашу і вашу свободу». Те саме гасло було піднято на прапор Українською Повстанської Армії. Якщо ми сьогодні у нашому суспільстві скажемо: «За нашу, але не вашу свободу», – тоді станемо на хибний шлях. І тому кожна Церква завжди намагається і намагатиметься показати важливість поваги до людини навіть тоді, коли вона дотримується, можливо, інших засад, належить до іншої національності, до іншої релігії. Бо кожна тоталітарна ідеологія певною мірою витворює феномен зайвої людини – хтось є зайвий, хто не підпадає під чиїсь вузькокорпоративні інтереси. І це абсолютно хибний шлях для розвитку громадянського суспільства», – наголосив Предстоятель УГКЦ.  

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next