АКТУАЛЬНО

Блаженніший Святослав: «Ми прагнемо польсько-українського примирення, а відтак і українсько-російського»

Четвер, 02 липня 2015, 11:41
Я вдячний Євангельській Церкві Німеччини за таку ініціативу, яка є результатом вашого досвіду примирення. Це ініціатива щорічних екуменічних зустрічей на тему «Примирення в Європі».

Про це сказав Глава і Отець УГКЦ Блаженніший Святослав, звертаючись до д-ра Мартіна Дуцмана, уповноваженого Ради Євангельської Церкви у ФРН, 1 липня в Берліні (Німеччина). Нагадаємо, що цими днями триває офіційний візит делегації ВРЦіРО, учасником якої є Глава УГКЦ, до Берліна.

Продовжуючи розмову, Предстоятель УГКЦ розповів, що в такій екуменічній ініціативі беруть участь представники Євангельської Церкви, Католицької Церкви, а також православні. «Це розпочиналося на рівні Німеччини та Польщі, потім сягнуло Сходу Європи. Такі ж зустрічі проводилися в Україні та Білорусі», - додав він.

На думку Блаженнішого Святослава, така ініціатива сьогодні надзвичайно важлива. «Прошу вас: нехай ця ініціатива триває. Бо тепер вона набирає нової актуальності. Зокрема, вона повинна поширюватися на схід. Примирення, яке відбулося між Німеччиною та Польщею, має йти далі», - сказав він.

Відомо, що наступного року німецький та польський католицькі єпископати згадуватимуть 50-ту річницю свого примирення. «Нам дуже хочеться, щоб відбулося польсько-українське примирення, а відтак і українсько-російське», - сказав Глава і Отець УГКЦ.

Як відомо, ініціатива «Примирення» виникла в 1974 році за сприяння Німецької Євангелічно-Лютеранської Церкви та Польської екуменічної ради з метою реалізації проекту примирення між Польщею та Німеччиною, відносини яких були обтяжені спогадами про Другу світову війну. У 1995 році ініціатива була розширена завдяки новим учасникам - Україні та Білорусі. Так виник проект «Примирення в Європі – завдання Церков в Україні, Білорусі, Польщі та Німеччині», який у 1997 році був представлений на ІІ Європейському екуменічному зібранні в м. Грац (Австрія).

Департамент інформації УГКЦ

 
ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next