АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ: «Московська Патріархія ніколи не була вселенським арбітром навіть у православному світі»

Четвер, 02 лютого 2017, 16:59
Московська Патріархія намагається накинути світовій громадськості уявлення про Москву як «третій Рим». Насправді Московський Патріархат є звичайною помісною Церквою, однією з багатьох. РПЦ ніколи не була вселенським арбітром навіть у православному світі.

Таку позицію висловив Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав в інтерв’ю інтернет-виданню «Релігійно-інформаційна служба України».

«Навіть більше, – продовжив Предстоятель, – Московська Патріархія, – завжди заперечувала будь-яку роль Папи як Вселенського Архиєрея. Тож претендувати Патріархові Московському на роль Вселенського Архиєрея означає заперечувати власну еклезіологію, ним же сформовану. Це з богословської чи канонічної точки зору».

Блаженніший Святослав зауважив, якщо йдеться про факти, що саме Росія є агресором супроти України, а Російська Православна Церква позиціонує себе як Церква, що послідовно обстоює її державні інтереси, то тут уявляти себе «понад конфліктом», як про це говорить Московський Патріарх, є просто запереченням очевидного.

«Сприймаю таку позицію як несерйозну», – підкреслив Глава УГКЦ.

«Ця Церква, – продовжив Предстоятель, – може виступати арбітром, коли б мова йшла про внутрішньо російський конфлікт, тобто війну між суб’єктами Російської Федерації, або між окремими членами РПЦ як її внутрішня війна. Можливо, тут ще раз проявляється певне «геополітичне підсвідоме», в якому Україну замість нас і без нас безапеляційно інкорпорували у «російський світ» і війну проти нас бачать як конфлікт всередині цього «світу». Насправді війна проти України, як незалежної суверенної держави, порушує міжнародне право, як це чітко заявляє Святий Престол, а Святіший Отець здійснює своє служіння як Вселенський Архиєрей відповідно до древньої традиції першого тисячоліття».

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next