АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ: «Ніколи не думав, що слова Івана Павла ІІ щодо мене виявляться пророчими»

Середа, 24 червня 2015, 13:36
Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав розповів, що Папа Іван Павло ІІ передбачив для нього багато роботи в Києві.

Про це Глава УГКЦ розповів в інтерв’ю польському журналісту Гжегожу Гурному.

«У червні 1999 року, коли захистив докторат у Римі, потрапив на аудієнцію до Івана Павла II і мав нагоду якийсь час поговорити з ним. Я сказав йому: "Святіший Отче, я закінчив той самий університет, що і ви, – Ангелікум. Закінчив той самий факультет – моральне богослов'я. Тепер я збираюся повертатися в Україну і хотів би попросити про благословення на це повернення". Папа подивився на мене пильно і запитав: "Ти з Києва чи зі Львова?" "Зі Львова", – відповів я. "Ну то їдь до Києва, будеш там мати багато роботи", – сказав Святіший Отець. Ніколи не припускав, що можуть означати ті слова, які виявилися пророчими. Гадав, що стану викладачем богослов'я, але ніколи не думав, що буду Главою Української Греко-Католицької Церкви в Києві», – розповів Предстоятель Церкви.

Говорячи про роль святого Івана Павла ІІ, яку він відіграв для України та УГКЦ, Блаженніший Святослав зазначив, що протягом багатьох років Іван Павло II був голосом, який говорив від імені тих, котрі не мали голосу. «Він говорив від імені мовчазної Церкви, – зазначив архиєрей, – як називали католиків у Радянському Союзі. Він був як Мойсей, який говорив до фараона: "Відпусти мій народ". Це не випадково, що радянський лідер Михайло Горбачов дозволив діяльність Українській Греко-Католицькій Церкві у зв'язку з візитом до Ватикану та зустріччю з Папою Римським Іваном Павлом II. Тоді також почався процес воскресіння нашої Церкви. Наступила духовна революція, яка стала провісником падіння імперії і появою вільної України. Свобода релігії була як пророчий провісник свободи цілого народу».

Він пригадав, що важливим жестом під час візиту в Україну тодішнього Папи Римського було те, що він зачислив до лику блаженних багато греко-католицьких мучеників. «Пам'ятаю, – продовжив Глава Церкви, – що люди тоді казали: якщо Папа ступив своєю ногою на українську землю, то комунізм сюди ніколи не повернеться. Можна сказати, що його приїзд до України закріпив релігійну свободу в нашій країні. Його заклик "Не бійся!" залишається і далі актуальним та сильним в Україні, особливо сьогодні».

Верховний Архиєпископ відзначив, що цей візит був важливим не тільки для католиків, а й для Української Православної Церкви. «Іван Павло II приїхав до Києва як паломник до місця хрещення Русі, яке стало джерелом християнства у Східній Європі. Його слова були особливо важливі в контексті пошуку примирення між розділеними Церквами Сходу і Заходу», – сказав Глава УГКЦ.

Пригадуємо, 23-27 червня виповнюється 14-та річниця візиту святого Івана Павла ІІ в Україну.

Департамент інформації УГКЦ

 
ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next