АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ на Форумі видавців: «Бути собою – означає бути справжнім»

Четвер, 14 вересня 2017, 15:26
13 вересня 2017 року в рамках Форуму видавців Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав презентував книжку «Будьмо собою!» про життя і заповіт патріарха Йосифа Сліпого.

У презентації також взяли участь владика Гліб (Лончина), Єпарх єпархії Пресвятої родини з осідком у Лондоні, дисидент Мирослав Маринович та дослідник патріархального руху Анатолій Бабинський.

Книгу підготував Інститут історії церкви УКУ. До ювілейного видання увійшло «Завіщання» патріарха Йосифа, біографічний нарис про нього о. Андрія Михалейка, ілюстрований світлинами найважливіших етапів патріархового подвижницького шляху та вступне пастирське слово Блаженнішого Святослава.

У своєму слові Предстоятель Церкви розповів, що довго намагався знайти якусь коротку фразу, яка б влучно віддзеркалювала дух патріарха Йосифа. «І я знайшов цих два слова ‒ «Будьмо собою»... На мою думку, бути собою означає бути справжнім. Якщо ти українець – будь справжнім українцем, якщо ти єпископ – будь справжнім єпископом. Якщо ти монах – будь справжнім монахом. Якщо ти патріот – будь справжнім патріотом. Якщо ти християнин – будь справжнім християнином. Гадаю, саме це є змістом цих двох слів», – відзначив Блаженніший Святослав.

Глава Церкви звернув увагу, що ми сьогодні живемо у світі, який називають світом після правди. Ми живемо у світі фейків та маніпуляцій, переодягань, торгівлі, зловживань... Часто, каже Блаженніший Святослав, якщо хтось хоче досягнути своєї мети, перевдягається в різний одяг… «Але, гадаю, патріарх Йосиф був справжнім сином своєї землі, був голосом мовчазної Церкви і переслідуваної України в усьому світі, якого приймали посли, президенти держав як президента тої України, що перебувала в тюрмі народів, котрою був Радянський Союз. Він був справжнім душпастирем, пророком, батьком своєї Церкви і свого народу», – вважає архиєрей. На його переконання, постать патріарха Йосифа є тим чинником, який справді може об’єднати всіх нас.

«Слова «Будьмо собою», – розповів Предстоятель, – я обрав також для пастирського послання на початок цього року, який ми оголосили в нашій Церкві Роком патріарха Йосифа, щоб показати, що його Заповіт – це не погляд у минуле, а дороговказ нам усім у майбутнє. Це є програмою життя, будівництва Церкви, народу і нашої держави. Тому, я сподіваюся, усі ви будете собою, будете справжніми».

А як до цього можна дійти? «Ви знайдете свій шлях, прочитавши цю книжку, яку ми сьогодні вкладаємо у ваші руки», – запевнив Блаженніший Святослав.

Фото: ucu.edu.ua

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next