АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ на початку Великого посту: «Найбільша поразка українського народу настане тоді, коли почнемо ненавидіти ворога»

Понеділок, 27 лютого 2017, 16:44
Коли ми починаємо піст, не робімо сумні обличчя. Бо час Великого посту – це час духовної весни, коли життя, яке Господь Бог дарував нам у момент хрещення, починає оживати. Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав 26 лютого, у Неділю всепрощення, у місті Сент-Кетерінс (провінція Онтаріо, Канада) під час душпастирського візиту до української греко-католицької громади парафії Святих Кирила і Методія.

За словами проповідника, ця неділя, яка також називається Cиропусною неділею, безпосередньо впроваджує нас у час Великого посту. А перший день Великого посту є одним із днів строгого посту. «Боже слово від євангелиста Матея, – зазначив Предстоятель, – наче пояснює нам, що означає постити, яке значення для нашого особистого життя має час Великого посту… Сьогодні Христос говорить про три речі: прощення, духовну радість, яку ми повинні пережити, коли постимо, і скарб, справжній скарб, який наповнить наше серце і зробить нас щасливими».

Який зв'язок є між цими трьома темами євангельського читання і Великим постом, у який входимо? «Гадаю, – розповів проповідник, – найперше і найважливіше, що Ісус Христос хоче сьогодні сказати, що час Великого посту – це час відкрити в собі, у нашому серці якийсь великий скарб. Кожен із нас, хто отримав дар хрещення, дар віри, – отримав дар вічного життя благодаттю Святого Духа. Тому християни не бояться смерті, бо знаємо, смерть – це є пасха, а наше життя на землі – паломництво. І ось ми входимо в час Великого посту – сорок днів – як у час паломництва від рабства до свободи».

І, очевидно, переконує Блаженніший Святослав, коли хтось іде до свободи, коли хтось звільняється від рабства гріха, то не повинен сумувати, бо це щось радісне. «Великий піст – це час духовного оновлення. Але найважливішим інструментом, щоб почати цей рух, є прощення. Коли я прощаю комусь усі гріхи і провини, які хтось проти мене вчинив, я не роблю щось великого, я не роблю щось свого, я лише кажу: Бог мене простив, як я можу не простити тобі?! Бог мені простив набагато більше провин, ніж багато людей могли завинити переді мною. Тому прощення є ніщо інше, як визнання віри в Бога, який є милосердний. Бо коли ми не прощаємо, у нашому серці поселяється хробак, міль та іржа, які точать нас зісередини. Коли я прощаю своєму ворогові, я викидаю зі свого серця міль, іржу і того хробака, який мене поневолює, зв’язує і нищить мене. Ось що означає рух у час Великого посту», – просить застановитися Глава Церкви усіх і кожного.

Архиєрей відзначає, що слова про прощення сьогодні дуже непросто чути українському народу. «Мене багато запитують, як можна прощати нашим ворогам, які щодня вбивають нас, забирають у нас свободу? Як прощати в умовах війни? Це складне питання. Але я на нього відповідаю так: найбільша невдача, найбільша поразка українського народу настане тоді, коли почнемо ненавидіти нашого ворога. Тоді ворог уже переміг нас у нашому серці, тому що ненависть не породжує героїв. Ненависть породжує злочинців. Героїв народжує любов, - любов до своєї Батьківщини, до своєї рідної землі, до свого народу», – наголосив Блаженніший Святослав.

Він розповів, якщо спілкуватися з нашими воїнами, які стояли обличчя до обличчя з ворогом, то їх найбільше турбує, що вони мусили зупиняти цього ворога ціною його крові. «Вони мають докори сумління, що мусили вбити несправедливого нападника, але в жодного з них я не бачив в очах ненависті. Їхня совість змушує їх по-християнськи переживати навіть трагедію війни», – сказав проповідник.

Архиєрей закликав усіх у час Великого посту просити в Господа Бога прощення, для нас і для наших ворогів.

Глава Церкви подякував канадським українцям за любов до Господа Бога, до своєї Церкву, до України.

Слід відзначити, що Постійний Синод відбувається в околицях Торонто в містечку Niagara Falls. Поряд з робочими засіданнями Блаженніший Святослав з владиками знайомляться з життям наших вірних в Канаді, відвідують парафії, де служать Божественні Літургії та зустрічаються з місцевими парафіяльними громадами, беруть участь в урочистих заходах, які місцева єпархія організувала з нагоди приїзду Отця і Глави УГКЦ до Торонтської єпархії. 

Зокрема в суботу в парафії Різдва Пресвятої Богородиці члени Постійного Синоду відслужили Велику Вечірню в місцевій парафії Різдва Пресвятої Богородиці, що в м. Ніагара Фолс, а відтак відбулася зустріч з вірними, що численно прибули з різних парафій Канади, а навіть з сусідніх США (парафія в Бафало). Глава Церкви розказав про ситуацію в Україні та поділився своїми думками з приводу того, як українці в різних куточках світу можуть допомогти рідному народові перетривати час випробувань, пов'язаних з військовою агресією на Сході України. 

На сьогодні запланована зустріч з духовенством Торонтської єпархії, в якій, окрім членів Постійного Синоду візьмуть участь владика Лаврентій (Гуцуляк), Архиєпископ і Митрополит Вінніпезький, та владика Степан (Хміляр), Єпарх Торонтонський.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next