АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ на прощі у Крилосі: «Ми приходимо на прощу передусім, щоби приступити до Таїнства Покаяння. Без сповіді проща недовершена»

Неділя, 01 серпня 2021, 15:37
Хтось може сьогодні сказати: «Та України ніколи як такої не було. Про яке 30-річчя відновлення державності ви можете говорити?!». Але сьогодні правду про нашу країну, яка сягає часів Київської держави, говорить оцей древній Галич, цей Крилос, говорить про наше коріння, яке тут сьогодні проростає новими життєдайними паростками.

Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав під час щорічної прощі до Галицької чудотворної ікони Божої Матері у Крилосі, що на Прикарпатті.

Блаженніший Святослав очолив Архиєрейську Божественну Літургію. Та спершу Предстоятель освятив український національний прапор. Освячення відбулося з нагоди 30-річчя проголошення незалежності України. Згодом прапор буде урочисто піднято на Вічевому майдані в Івано-Франківську.

Під час спільної молитви із Предстоятелем УГКЦ співслужили численні архиєреї: владика Володимир Війтишин, архиєпископ і митрополит Івано-Франківський, владика Василь Семенюк, архиєпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський, владика Михайло Колтун, єпарх Сокальсько-Жовківський, владика Василь Івасюк, єпарх Коломийський, владика Ярослав Приріз, єпарх Самбірсько-Дрогобицький, владика Йосафат Мощич, єпарх Чернівецький, владика Іван Кулик, єпарх Кам’янець-Подільський, владика Богдан Дзюрах, екзарх у Німеччині та країнах Скандинавії, владика Йосафат Говера, екзарх Луцький, владика Богдан Манишин, єпископ-помічник Стрийської єпархії, владика Теодор Мартинюк, єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівської архиєпархії, владика Петро Лоза, єпископ-помічник Сокальсько-Жовківської єпархії УГКЦ, і душпастирі Івано-Франківської архиєпархії УГКЦ.

У проповіді до вірних Блаженніший Святослав відзначив, що щоразу, коли ми приходимо на прощу, то найперше для того, щоб перевірити, чи добрим шляхом ідемо в житті.

Він наголосив, що ми приходимо на прощу передусім, щоби приступити до Святого Таїнства Покаяння. Без сповіді проща недовершена. Тоді можна розминутися з тою метою, яку вона містить.

«Під час цього особливого моменту я відчуваю дуже особисто на власній розслабленій гріхами душі це слово, яке є словом покаяння і відпущення гріхів. Це мені і вам сьогодні каже Христос у Таїнстві Покаяння: Бадьорися сину, доню. Тобто не бійся! Відпускаються тобі твої гріхи», – сказав Предстоятель.

Господь Бог стає так близько до нас, запевняє проповідник, обіймає нас. «Каже, лиши тут, у Мене, можливо, на цій Крилоській горі, залиши своє ложе, клопоти, біди і страждання, навіть свої хвороби, залиши тут тягар своїх гріхів, а потім вставай та йди додому оздоровленим, підсиленим і від цієї хвилини твоя земна хода відбуватиметься зі світлом божественної любові та Його прощення. Підеш звідси оздоровленим, пізнаєш Бога, який тебе любить, не засуджує, не спішить покарати. Пізнаєш Бога, який прощає», – запевнив Блаженніший Святослав.

За його словами, цьогорічні прощі, які ми відбуваємо в різних куточках України та світу, відбуваються в контексті особливих ювілеїв, які відзначаємо цього року.

Ми сьогодні дякуємо Господу Богові за подію, яка відбулася 425 років тому в Бересті.

«Ми добре знаємо, що за часів князя Володимира, за часів, коли постав цей старовинний Галич, Київська митрополія ще втішалася єдністю між Сходом і Заходом. Та єдність була відновлена тоді, коли ми відчули, що тільки в єдності наша сила, у єдності внутрішній, кожного з нас із Господом Богом, але також у єдності вселенській і всецерковній, знаком, служителем, символом і основою якої є наслідник апостола Петра. 

Ми сьогодні дякуємо ще за одне відновлення. Цього року наша Українська держава святкує 30-річчя відновлення державності.

«Україна як незалежна держава, – сказав духовний лідер, – постала як плід Божого милосердя, як Божий дар для нас, як плід праці, страждання, мучеництва, зусиль цілих поколінь, отої муравлиної праці, якою рухається весь український народ, тої щоденної муравлиної праці, якої нас навчав праведний митрополит Андрей Шептицький. І ми дякуємо Господу Богові, що маємо свою державу, яка є запорукою того, що ми можемо гідно розвиватися зі своєю мовою, культурою, традицією, зі своєю повнокровно діючою Церквою на рідних благословенних Богом землях».

«Цей дар держави ми повинні скріплювати, розвивати, боронити, за неї Господу Богові дякувати», – каже Глава Церкви.

Блаженніший Святослав під час прощі знову поручив наш народ, нашу державу під опіку Пречистої Діви Марії, яка завжди була з нами як у тяжких моментах –горя, кривди, руїни, нищення, сліз та плачу, так і в моментах нашого відродження.

Фото:  Департамент інформації Івано-Франківської архиєпархії УГКЦ

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next