АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ до студентів: «Коляда – справжній народний катехизм, який висловлює глибокі таїнства простими, але чудовими словами»

Четвер, 01 лютого 2018, 17:24
Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав 1 лютого взяв участь у ІІІ Всеукраїнському фестивалі «Студентська коляда», який щороку відбувається в Київському кооперативному інституті бізнесу і права.

Предстоятель УГКЦ насамперед подякував студентам за те, що вони плекають, за його словами, один із найбільших скарбів християнської культури нашого народу – українську коляду. «Коляда – це щось таке, що всіх нас єднає. Нам сьогодні доводиться шукати, що нас об'єднує, що об'єднує різні частини України, навіть що об'єднує різні християнські конфесії. І безперечно, це коляда. Інколи ми одне одного не розуміємо і не можемо разом молитися, але ми можемо разом колядувати», – сказав Блаженніший Святослав.

Навіть більше, вважає Глава Церкви, сьогоднішнє свято показує, що українська колядка своєю культурою, глибиною виходить за межі України. «Щиро вітаю наших гостей із Білорусі, із Гомеля. Ми очікуємо, що до нас долучатимуться гості і з інших країн. І цей студентський фестиваль, який ми називаємо всеукраїнським, невпинно рухається до того, аби бути міжнародним», – припустив Предстоятель.

Архиєрей відзначив те, що християнська скарбниця коляди плекається саме нашим студентством. Бо ж в Україні передусім колядують молоді люди. «Напередодні Різдва, – розповів Блаженніший Святослав, – я був здивований статистикою. На одному з телеканалів було опитування: чи ви колядуватимете цього року на Різдво? П'ятдесят два відсотки респондентів відповіли «так». А ведучий програми відзначив, що, порівняно з минулим роком, цей відсоток зріс на десять. За це ми вдячні передусім українській молоді. Тому хочу вас привітати, що ви, українська молоде, вчите Україну колядувати і поширюєте своїм мистецтвом, своїм завзяттям, своєю красою колядку в нашому народі».

Також Глава Церкви подякував, що, відкриваючи цей фестиваль, студенти згадали блаженнішого Любомира. «Властиво, він був батьком цього фестивалю. Блаженніший Любомир завжди особливо ставився до молоді, зокрема до студентів. Пригадую, як в Оперному театрі в Києві святкували його 75-ліття, з президентом, з іншими поважними людьми. Він зі сцени сказав такі слова: «Знаєте, я вже старший чоловік, тому маю право бути диваком: я б хотів свій день народження святкувати не з вами, а з молоддю. Те саме він повторив, коли ми святкували його 80-ліття. Продовжувати ці фестивалі – це найкращий спосіб, як ми можемо виявити вдячність Блаженнішому Любомирові», – вважає Глава Церкви.

«І дай Боже, аби ці всеукраїнські чи міжнародні фестивалі української коляди, можливо, були названі іменем блаженнішого Любомира», – побажав Предстоятель, а у відповідь пролунали оплески.

Насамкінець Блаженніший Святослав додав, що коли сьогодні ми часом відчуваємо, що Різдво може перетворитися на свято без Бога, коли свято народження Христа часом перетворюється на святкування без новонародженого, саме колядка навчить сучасну українську молодь змісту цього свята.

«Коляда – це є справжній народний катехизм, який висловлює глибокі таїнства Божого промислу простими, звичайними, але такими чудовими словами. Тому колядуйте!» – закликав Глава УГКЦ.

 

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next