АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ на Великдень: «Сьогодні Христос бере за руку сучасну людину і воскресає разом із нею, вводячи її в життя»

Неділя, 02 травня 2021, 17:28
Сьогодні з Патріаршого собору нашим духовним зором хочемо обійняти всіх братів і сестер, розсіяних по світу: на Півночі, Півдні, Сході і Заході. Сьогодні вся наша глобальна Українська Греко-Католицька Церква на всіх континентах різними мовами співає «Христос воскрес!» і єднається в одну велику християнську родину. Особливо хочу привітати тих, які перебувають далеко від дому, зокрема поїхали на заробітки через скрутні обставини. Можливо, для них єдиний спосіб порадіти – це бути зараз із нами на онлайн-трансляції. Обіймаю вас і з вами хочу поділитися цією пасхальною радістю. Такими словами звернувся Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав до вірних під час проповіді у Патріаршому соборі Воскресіння Христового на Великдень.

Із Главою Церкви співслужили: єпископ-помічник Київської архиєпархії Йосиф Мілян, єпископ курії Києво-Галицького Верховного Архиєпископа Степан Сус та єпископ Київсько-Житомирської дієцезії РКЦ владика Віталій Кривицький.

«Сьогодні все створіння – небо і земля, видимий і невидимий світ – об’єднується у величавому співі свого Бога Творця і Спасителя, який переможно виходить із гробу. Він, наш Господь, як людина помер на хресті, але як Бог зійшов у найглибші адові підземелля для того, щоб віднайти людину, відкрити їй знову дорогу до життя. Навіть тим, які були зачинені, полонені, перебували в лабетах смерті, дає можливість вийти на волю і повернутися назад до свого Небесного Бога і Отця. Тому сьогодні це свято є справді найбільше християнське свято, празник усіх празників, торжество всіх торжеств», – такими словами розпочав Предстоятель свою Великодню проповідь.

Проповідник пояснив зміст події Воскресіння Христового, яку описано у Божественних Євангеліях. Він висловив побажання, щоб уся церковна спільнота послухала свідчення улюбленого учня Христового, апостола Івана Богослова, який особисто розповідає про свій досвід пасхального ранку. Він зазначає в Євангелії: «На голос жінок-мироносиць Іван з Петром побіг до гробу. І той улюблений наймолодший учень каже, що він увійшов у порожній гріб, побачив плащаницю, похоронні пов’язки і побачив і увірував». За словами проповідника, це таїнственні слова, які означають, що Іван усвідомив, що його Господь прийшов спасти світ.

«Пасха – це велике свято свободи людини від гріха і смерті. Воскреслий Христос сьогодні бере за руку всіх від віку померлих, але теж бере за руку і живих людей, які зневірилися, розчарувалися, втратили сенс і зміст свого життя, які в сьогоднішньому світі бояться жити, бояться народжувати людей. Сьогодні Христос бере за руку сучасну людину і воскресає разом із сучасним людством, вводячи нас у життя», – зазначив Блаженніший Святослав.

Сучасна людина, каже Глава Церкви, як ніколи в минулі часи, знову дивиться в обличчя холодної смерті в умовах війни і пандемії. «Що ми, як християни, повинні сьогодні усвідомити і навчитися? – просить задуматися проповідник і відповідає: – Ми маємо повірити, що Христос є разом із нами, що Він нас виведе із цього скрутного стану, бо в Ньому є життя.

Отець і Глава УГКЦ привітав усіх із великим християнським святом і попросив переосмислити значення слова «привітати». «Привітати – це не лише гарно помахати рукою на відстані і мило усміхнутися. Привітати пасхальним привітом – це щось передати одне одному. Ми знаємо, як часом словом солідарності і підтримки можна "воскресити" людину на дусі, наново надихнути її і дати їй сили до життя. Сьогодні ми, як християни, ділимося не людськими словами підтримки, а даром пасхальної радості. Ділимося даром життя воскреслого Спасителя. Коли ми вітаємо одне одного, то наче запалюємо нову свічу, яка розганяє темряву», – підкреслив Блаженніший.

Опубліковано Українська Греко-Католицька Церква Неділя, 2 травня 2021 р.

 

Тому християни сьогодні вітаються привітом «Христос воскрес» для того, щоб сучасна людина, яка каже «воістину воскрес!» воскресала кожного дня, виходячи з лабет власних життєвих проблем.

«Вітаю усіх вас! Усміхніться! Будьмо радісні! Нехай ця Пасха буде подихом нової сили для всіх нас. Ми потребуємо і дуже чекали цього свята. Зі серця нашої матері Церкви, з нашого Патріаршого собору Воскресіння Христового над берегами сивочолого Дніпра хочу розіслати і передати цей пасхальний привіт по всьому світу, усім дітям нашої Церкви. Особливо хочу привітати тих, хто сумує, хто почувається покинутим чи забутим у різних життєвих важких обставинах, – привітав Предстоятель і попросив: – Привітайте людей, які сьогодні є самотніми. Постукайте до ваших сусідів, зберігаючи карантинні норми, скажіть їм, що Христос воістину воскрес!»

Також Блаженніший Святослав привітав християнські родини, зазначивши, що цього року Вселенська Церква проголосила устами Папи рік душпастирської уваги до християнської родини.

«Усім вам бажаю веселих свят Воскресіння Христового. Бажаю смачного пасхального яйця, що є символом порожнього гробу, з якого вийшов переможно Христос. Нехай лунає Україною і світом пасхальний, животворний і натхненний спів – Христос воскрес!» – побажав на завершення духовний лідер українців.

Департамент інформації УГКЦ,
фото: Олександр Савранський

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next