АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ нагородив Івана Васюника Орденом митрополита Андрея Шептицького

Понеділок, 20 липня 2020, 07:53
Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у неділю, 19 липня 2020 року, під час Всеукраїнської прощі до Зарваниці, вручив пану Івану Васюнику, найвищу нагороду УГКЦ — Орден митрополита Андрея Шептицького.

Блаженніший Святослав пригадав, що цього року наша Церква особливо в молитвах згадує митрополита Андрея Шептицького, позаяк відзначаємо 155-ліття від дня його народження.Саме він, каже Глава УГКЦ, почав розвивати Зарваницю і організовувати сюди прощі.

«Наша Церква встановила Орден митрополита Андрея Шептицького як найвищу відзнаку. Щороку ми відзначаємо особливих людей, які величчю своєї думки і духа продовжують його справу.  Сьогодні ми цей орден вручаємо достойному мужеві – пану Івану Васюнику», – наголосив Отець і Глава УГКЦ.

«Орден вручається за активну громадсько-суспільну позицію у протистоянні злу та самовіддану працю у плеканні і захисті християнських цінностей, за подвижництво у сфері міжнаціонального примирення, міжрелігійного діалогу та церковно-суспільних відносин, за багаторічне і жертовне служіння виконавчого голови Комітету із вшанування пам’яті блаженного священномученика Омеляна Ковча, що популяризує особу новомученика XX століття – пароха Майданека – та сприяє визнанню заслуг перед суспільством достойних лауреатів відзнаки на його честь, за тверду державницьку позицію в обстоюванні історичної правди про наше трагічне минуле, зокрема про сталінський Голодомор 1932–1933 років, за приклад довготривалого безкорисливого служіння Церкві та народові, яке основане на християнських цінностях і суспільному вченні праведного митрополита Андрея Шептицького», – мовиться у тексті Патріаршої грамоти.

«Нехай милосердний Господь, за молитвами праведного Андрея Шептицького, сторицею винагородить Вас за всі Ваші старання та подасть Вам сили для подальшого служіння», – побажав Глава Церкви у тексті документа.

«Дякую вам за високу і несподівану оцінку моїх скромних сил. Дякую рідній Церкві за можливість служити у такий спосіб. Дякую моїй родині за те, що вони постійно підтримують мене і допомагають. Дозвольте сьогодні цю найвищу відзнаку Церкви посвятити нашим воїнам-захисникам, які боронять Україну від нашого агресора. Сьогодні усвідомлюю, що ще сильніше належить сповнювати духовні заповіти праведного Митрополита Андрея. Його сила була у його слові. Він говорив тихо, проте його всі чули. Його велич була в тому, що після його слова завжди була дія. Любімо, будуймо і захищаймо Україну, як заповідав праведний митрополит Андрей Шептицький», – сказав у своєму подячному слові під час вручення ордену пан Іван Васюник.

 

Довідка

Синод Єпископів УГКЦ, який проходив у Львові-Брюховичах 2-11 вересня 2018 року, плекаючи пам'ять про праведного митрополита Андрея, вирішив встановити для відзначення певних осіб за особливі заслуги Орден митрополита Андрея Шептицького як найвищу нагороду Отця і Глави УГКЦ.

Орденом можуть бути нагороджені фізичні особи, громадські чи церковні інституції, представники Церков і релігійних спільнот, а також світські особи, зокрема громадські діячі, які своєю працею втілюють в життя принципи і засади, якими жив і служив Церкві та народові праведний митрополит Андрей Шептицький.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next